Sidebar

26
Uto, Ožu

Šta bi tek bilo da nisu dosadni...

Typography
Španjolci pregazili Italiju i obranili naslov europskog prvaka! 

Jesam Ante, još jednom sam falija. Ne rezultat niti pobjednika ove utakmice, jer se ovaj put nisam usudio prognozirati. Ali, očekivao sam ravnopravnu Italiju, tijesnu utakmicu u skladu sa tradicijom kada su sudari ovih dviju reprezentacija u pitanju. A dobio sam rapsodiju u crvenom. Furiozan nastup crvene Furije.

Nakon polufinala sam se osmjelio tvrditi da su se Španjolci vratili na Zemlju, da su opet ljudi od krvi i mesa. Izgleda da su samo bili u kratkoj posjeti našoj planeti. Večerašnja prezentacija je bila klasična demonstracija sile! Kao da su nogometaši kraljevine htjeli dati odgovor svim kritičarima i pokazati cijelom svijetu kako dosadni znaju biti.

Ulaziti u dublje analize, postavljati pitanja zašto Pirlo nije bio pravi, zašto Balotelli nije imao ni jednu pravu šansu, zbog čega se na momente činilo da je bar za tri više crvenih nego plavih dresova na terenu, sve to nema prevelikog smisla. Zapravo, svi odgovori stanu u jednu rečenicu: Nije Italija bila loša koliko je Španjolska bila dobra. Bar za klasu bolja od svega do sad viđenog na terenima Ukrajine i Poljske.

Ako uzmemo kao mjerilo cijelo prvenstvo, možda je Italija bila čak i atraktivnija ekipa, do ovog finala se nije provlačila, iako su četvrtfinale prošli nakon jedanaesteraca. Zaslužili su svaki osvojeni bod u skupini, kao i prolazak Engleske i Njemačke, dok je Španjolsku pratila sreća već u skupini (nećemo opet o detaljima i gospodinu Starku), a posebno u polufinalnom okršaju protiv Portugala.

No večeras su odabranici del Bosquea sve nadoknadili. Svima nama pokazali da su trenutno najjača momčad Europe, vjerojatno i svijeta. Ostvarili su uspjeh koji još nitko nije, obranili naslov prvaka starog kontinenta, a pritom su pokupili kritika kao rijetko koji finalist bilo kojeg natjecanja. Zamislimo samo kakvi bi tek bili da nisu dosadni?

Italija je nadmašila sva očekivanja, naročito zbog okolnosti u kojima su se pripremali za ovo prvenstvo. Onaj spomenik koji sam spomenuo nakon pobjede protiv Njemačke neka izgrade za Prandellija i njegove igrače, zaslužili su. O kakvom stručnjaku, čovjeku i psihologu se radi, najbolje svjedoči slika prilikom dodjele trofeja pobjednicima - Prandelli je mirno i očinski toplo tješio Balotellija.

Europsko prvenstvo je završeno, trofej ostaje u vitrinama Španjolske nogometne federacije.

Kada finale pobjedite 4:0, kroz izlučne utakmice prođete bez primljenog gola, a na cijelom prvenstvu primite samo jedan, onda ne može biti drugačije doli zasluženo.

Čestitke!