Sidebar

26
Uto, Ožu

Španjolska treći, ili Italija drugi put?

Typography
Italija - Španjolska (Kijev, nedjelja 01.07.2012 u 20:45 sati)

Tko će trčati počasni krug na Olimpijskom stadionu u Kijevu?

Prije prvenstva, Španjolsku su svi smatrali apsolutnim favoritom u prvoj utakmici na turniru, koju je La Furia Roja također igrala protiv Italije. Već u tom dvoboju Azzurri su dobro namučili branitelje naslova, zasluženo uzeli bod i prvi dali naslutiti ranjivost del Bosqueovog sastava.

Španjolci su nakon toga, uvjetno rečeno, razočarali protiv Hrvatske, provukli se protiv Portugala, a Talijani pokazali mišiće Njemačkoj i Engleskoj. I dok su u četvrtini finala ipak imali sreće što se konačnog ishoda tiče, jer lutrija jedanaesteraca je mogla otići i na drugu stranu, protiv Elfa su Prandellijevi izabranici pokazali da u susret za prvo mjesto ulaze u ravnopravnom položaju sa svjetskim i Europskim prvakom.

U svojoj povijesti, Italija je čak četiri puta bila prvak svijeta, jednom je osvojla kontinentalni naslov. Uz to, igrali su još tri finala velikih natjecanja. Ali, uvijek bi Italija do uspjeha dolazila zbog obrambene igre, kvalitete u zadnjoj liniji, plus nekim izvanrednim pojedincem u ofenzivi. Bio bi to catenaccio zbog kojeg Italija i danas ima mnoge neprijatelje u svijetu nogometa.

Italija na ovom prvenstvu igra nešto drugo. Već su tone tinte potrošene na tu temu, ali ne može se dovoljno nahvaliti Prandellija i njegov pristup nogometnoj igri. Doslovno igri, jer Prandelli dozvoljava svojim igračima da igraju. Pritom oni ne gube disciplinu u obrambenoj fazi, taktički su i dalje jedna od najbolje obučenih reprezentacija svijeta. Teški za savladati, golove su primili samo protiv Španjolske i Hrvatske (po jedan), dok su protiv Njemačke gol primili iz penala u zadnjim minutama susreta.

A na drugoj strani Španjolska. Oni golove u drugoj fazi natjecanja ne primaju uopće. Zadnji put kada se to dogodilo, još je aktivan bio Zinedine Zidane. Igraju po onoj staroj: dok je lopta u našem posjedu, protivnik ne može postići gol.

Ima li šta ljepše nego kad ne briljiraš, a pobjeđuješ? Upravo to Španjolci čine na čitavom ovom prvenstvu. Mnogi ih smatraju dosadnima, a nitko ih se ne usudi napasti i provjeriti kako bi se postavili da ih se muški stisne. Boje se sa pravom, jer znaju da bi kazna stigla ekspresno.

Bit će to stoga zanimljiv dvoboj, dostojan finala Europskog prvenstva. Opet možemo iščekivati trenerske odluke sa obje strane. Da li će del Bosque odlučiti raširiti napad, možda od početka krenuti sa Navasom i(li) Pedrom, i tko će biti napadač crvenih? U suprotnom, čeka nas bitka na sredini terena, jer i Italija nema klasična krila, i igra većinom kroz sredinu, pogotovo preko Pirla.

Utakmice ovih dviju reprezentacija na velikim natjecanjima dosad nisu nudila previše uzbuđenja. Samo jednom u sedam dvoboja pala su tri gola, na SP 1994. Sve ostale utakmice su bile 0:0, 1:0 ili 1:1. Valja napomenuti da Španjolska, slično kao Njemačka, protiv Italije nije ostvarila ni jednu pobjedu na Europskim ili svjetskim prvenstvima. No, za razliku od Njemaca, Španjolci su Italiju eliminirali bar nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Siguran sam da ni sutra ne bi imali ništa protiv takvog raspleta!