Sidebar

24
Čet, Sij

Španjolska opet u finalu, Portugal bez sreće

Typography
Španjolska se definitivno vratila na planet zvan Zemlja!

Momčad koja je posljednjih nekoliko godina gazila sve pred sobom, bila sve jača što su se natjecanja bližila kraju, u ovom polufinalu se provukla i pobjedu izborila boljim izvođenjem jedanaesteraca. To više nije ekipa sa drugog planeta, sada su to samo ljudi od krvi i mesa.

Kažu da sreću treba zaslužiti, a Španjolci su je večeras izazvali i zavrijedili dobrim nastupom u produžecima. Tek u tih trideset minuta Europski i svjetski prvaci su bili opasniji i kvalitetniji od suparnika, bliže pogotku. Taj podatak je još više vrijedan pažnje kada se zna da su imali dva dana manje za rekuperaciju od Portugala.

Isto tako postoji i uzrečica da sreća prati hrabre. Večeras to zaista nije bio slučaj. Portugalski reprezentativci su se lavovski borili, ne samo u svom dijelu terena i u spriječavanju protivničkih akcija, nego su i sami bili opasni pred Ikerom Casillasom. U regularnih devedeset minuta bliži pobjedi.

Sav njihov trud nije nagrađen, što zbog vlastite brzopletosti u izglednim situacijama, kao primjerice Cristiano Ronaldo u 90. minuti, što zbog - jednostavno nedostatka sreće. Dugo će žaliti za propuštenom prilikom, iako mogu biti maksimalno ponosni na svoj nastup. Portugalu i dalje ostaje začarana ta zadnja stepenica. Bilo je ovo već šesto portugalsko polufinale, a samo jednom su igrali zadnju utakmicu turnira, i to na EP 2004. u svojoj zemlji.

Španjolska pak ima priliku da postane prva reprezentacija koja će obraniti titulu Europskog prvaka. Tko god stajao sa druge strane terena, ovaj put će u utakmicu ući kao ravnopravan takmac. Furija više nema ekskluzivno pravo na status favorita.

Italija ih je imala u konopcima, Hrvatska je pala tek pred kraj utakmice, ali večeras se Španjolska prvi put nakon dugo vremena spašavala. Podatak koji će zabrinuti stručni štab i navijače na ovom, bar večeras, sretnijem dijelu Pirinejskog poluotoka.

Vicente del Bosque će u iduća tri dana morati mozgati, vagati šta je najbolje za njegovu momčad. Da li Torres, da li taj lažni napadač u liku Fabregasa, ili da napokon da šansu mom Llorenteu. Uz to, morat će posvetiti veliki dio pripreme protivniku. Najkasnije večeras su svi shvatili: ova Španjolska nije nepobjediva!