Sidebar

24
Čet, Sij

Španjolci izborili polufinale

Typography
Španjolska gazi prema obrani naslova

Nakon što su odigrane sve utakmice u prvoj fazi natjecanja, imao sam osjećaj da bi Francuzi mogli zapapriti Španjolcima. Iako inače nemam običaj, malo sam se uzdao i u tradiciju koja je prije ovog susreta bila naklonjena Francuskoj. Naime, Francuska nikad nije izgubila utakmicu za bodove ili na ispadanje protiv svojih južnih susjeda. Sve do večeras.

Poraz protiv Švedske ipak nije bio samo loš dan, i nije se dogodio zbog toga što su Tricolori, znajući rezultat u susretu Engleske i Ukrajine, bili svjesni da i bez osvojenog boda u tom dvoboju prolaze dalje.

U večerašnjoj utakmici Furia Roja se nije provukla, pobjeda je zaslužena i čista. Ali Francuska je već treći protivnik, u četiri do sad odigrane utakmice, koji je pokazao da su Španjolci ranjivi. S ovakvim prvacima se može igrati.

Istina, Casillas na ovoj utakmici nije vadio kestenje iz vatre, nije bilo stopostotnih šansi za suparnika kao u utakmicama protiv Italije i Hrvatske, ali i Francuski nogometaši su nekoliko puta došli pred španjolski gol kao i igrači spomenutih reprezentacija.

Navijači Grande Nation mogu žaliti što u svojim redovima uz Ribéryja nisu imali bar još jednog jednako raspoloženog igrača. Nogometaš Bayerna je bio najzapaženiji u ofenzivnim akcijama, nekoliko puta se oslobodio svojih čuvara, ali nije bilo dobro postavljenih suigrača da bi se iz tih prodora izrodila ozbiljnija prilika za postizanje gola.

Vicente del Bosque je još jednom utakmicu počeo bez pravog napadača. Dok ga rezultat prati, nitko mu neće ozbiljnije zamjeriti. No, možda je i to jedan od razloga zašto njegovi igrači ne djeluju dominantno kao na protekla dva prvenstva. Doduše, treba priznati da su ljestvicu očekivanja postavili jako visoko, pa nas evo ni uvjerljive i zaslužene pobjede ne oduševljavaju.

Bit će zanimljivo već u polufinalu protiv Portugala vidjeti da li su Španjolci u stanju podignuti razinu svoje igre. Nećemo suditi po prijateljskim ogledima, ali nije zgoreg podsjetiti da su 17.11.2010 u prijateljskoj utakmici u Lisabonu Portugalci pregazili susjede sa 4:0.

I Slaven Bilić je izjavio kako mu se čini da su Španjolci zreli da ih se skine sa trona. Već polufinalni sraz mogao bi otkriti da li je naš bivši izbornik u pravu. Osobno, dijelim njegovo mišljenje.

U svakom slučaju, čeka nas zanimljiv rasplet Eura 2012.