Sidebar

24
Čet, Sij

Njemačka i dalje stopostotna

Typography
Danke Deutschland!

Prigovorili su mi neki kako nije profesionalno biti pristran. Takve podsjećam da (još) nisam profesionalac, da ovo sve pišem čisto iz užitka, te da imam pravo navlačiti za nekog. Kada me sa državne ili neke od privatnih tv postaja pozovu da postanem profesionalni novinar, onda ću se profesionalno i ponašati.

Nakon što je Grčka večeras izjednačila na 1:1, kroz glavu mi je samo prostrujalo: ne opet. Nisam navijao za Njemačku, od svih osam reprezentacija iz četvrtfinala simpatični su mi samo Česi, ali sam navijao za nogomet. Dosta je više antinogometa i destrukcije, konačno je opet pobjedila imaginacija, napadačka orijentacija, kombinatorika.

Divim se fanatičnosti Grčkih reprezentativaca, kojom pogotovo u obrani prikrivaju sve nedostatke i objektivni manjak kvalitete, ali red je bio da im netko kaže dosta. I dok je kod Grčke donekle razumljivo da se protivnicima suprostavljaju na jedini mogući način, neshvatljivo je da tako igra momčad u koju je Roman Arkad'evič Abramovič uložio oko milijardu eura. Najgore što se nogometu u zadnjih nekoliko godina moglo dogoditi je osvajanje Champions League od strane Chelsea.

Ne, nisam opet pristran niti imam šta protiv Bluesa. Dapače, još davno prije Abramoviča klub sa zapada Londona mi je najdraži u pradomovini nogometa. Ali nakon što su oni osvojili ligu prvaka protiv favoriziranih protivnika, svi ih žele kopirati. Dovoljno je pogledati kako na ovom prvenstvu igra Engleska.

Ono što Bayernu nije uspjelo, večeras su ostvarili reprezentativci Njemačke - pronašli su ključ za Grčko-Chealseajevsku bravu. I upotrijebili ga četiri puta. Grčka je postigla dva gola i izgubila, trebalo bi dugo googlati da bi se pronašao podatak kada i da li je se uopće to već jednom dogodilo.

Konačni rezultat bi onog koji nije gledao utakmicu mogao dovesti do zaključka da je Njemačka pregazila Grčku, ali izabranici Joachima Löwa su se itekako oznojili za ovu pobjedu. Gaženje je bilo tek period između 60. i 75. minute kada je Elf sa tri gola riješio utakmicu. Još jedan zanimljiv podatak za googlanje - da li je Grčka ikad primila tri gola u petnaest minuta?

Grci su se još jednom pokazali kao težak suparnik. Težak protivniku za igru, težak neutralnom navijaču za gledanje. Srećom, u idućim kvalifikacijama smo ih izbjegli.

A Njemačka je u polufinalu. Među četiri najbolje reprezentacije na kontinentu, a čini se da još nisu ubacili u petu brzinu. Definitivno glavni favoriti za naslov!