Sidebar

24
Čet, Sij

Portugal zasluženo prvi polufinalist

Typography
Portugal zasluženo iizbacio Češku

Prva izlučna utakmica, i prvo razočaranje. I žal. Oni među osam, a mi već na odmoru. A imao sam dojam da bi mogli razvaliti i jedne i druge. I sad je dosta. Svečano obećavam da se više neću vraćati u prošlost i kukati što među osam nema Vatrenih.

To razočaranje iz uvodne rečenice ne treba shvatiti doslovno. Ne treba gubiti dušu, utakmica nije bila loša. Ali nije bila ni toliko dobra koliko bi nogometni fanatik očekivao od dvije ekipe koje su među osam najboljih na kontinentu.

Moji miljenici iz Češke Republike su u prvom poluvremenu odlično parirali Portugalu, u pojedinim fazama tog prvog dijela bili čak i bolja momčad. Unatoč tome, nisu stvorili ni jednu pravu prigodu pred golom, Rui Patricio je bio bez prilike da iskaže svoje vratarsko umijeće.

Činilo se da bi mogli doživjeti prvu utakmicu bez golova na ovom prvenstvu, jer su Češki nogometaši odlično držali pod kontrolom najopasnije protivničke napadače i naizgled lakoćom neutralizirali sve ofenzivne pokušaje. Tek je Cristiano Ronaldo pred kraj prvog poluvremena dao naslutiti šta nas očekuje u drugom.

A u drugom - igra na jedan gol. Već nakon 20 sekundi prva prilika za Almeidu, i nakon toga potpuna dominacija Portugalaca. Gol je konstantno visio u zraku, a nakon što je postignut, vidjelo se da nogometaši u crvenim dresovima nemaju snage niti za pokušaj preokreta, i da će se nakon ove utakmice uputiti prema Češkoj i Moravskoj.

Zasluženo slavlje Benta i njegovih igrača koji su mu tako na najbolji način čestitali jučerašnji rođendan. Već sada su ostvarili puno više nego li su u domovini od njih očekivali. A uz činjenicu da su prošli u polufinale može ih veseliti i činjenica da je Cristiano Ronaldo definitivno uhvatio zalet. Jasno je kao dan da je Selecção puno ubojitiji kada je kapetan raspoložen.

Česi pak nemaju za čime žaliti. I oni su prolaskom u četvrtfinale ostvarili, čak i nadmašili očekivanja. Poraženi su od bolje momčadi, a nisu stvorili ni neke prilike zbog kojih će imati besane noći. Na ovom prvenstvu su promovirali neke igrače kao što su Gebre Selassie, Limberský, Pilař - mahom igrači iz češke lige, od kojih će se neki na osnovu pruženih igara na Europskom prvenstvu već ovog ljeta prodati u bogatije klubove i dodatno napredovati.