Sidebar

24
Čet, Sij

Utakmica za treće mjesto - nužno zlo, ili?

SP 2014
Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

I jedni i drugi su unisono galamili kako je utakmica za treće mjesto nepotrebno gubljenje vremena. Da li je dvoboj za broncu spreman za arhiviranje i ukidanje?

Iz kuta navijača Hrvatske ovo pitanje je budalasto i zapravo ne zaslužuje ozbiljan odgovor. Jedna od najmagičnijih noći u našoj još uvijek mladoj nogometnoj povijesti bila je ona na pariškom Parku Prinčeva 11. srpnja 1998. godine kada su Boban, Šuker & co svladali Nizozemsku 2:1 i osvojili broncu na svjetskom prvenstvu. Nezaboravno! Bez te utakmice Šuker ne bi bio prvi strijelac, Boban ne bi asistencijom za gol donekle izbrisao pogrešku iz polufinala, a Vatreni bi se u Hrvatsku vratili razočarani zbog nezasluženog poraza protiv domaćina kojeg smo imali u šaci... 

Vrlo dobro se sjećam tužnih lica velikana nizozemskog nogometa dok su gledali naše kako trče počasne krugove opijeni spoznajom da će za koji trenutak dobiti kolajnu oko vrata. Danas, 16 godina poslije, još je više jasno da ta bronca itekako ima svoju težinu i vrijednost. 

Danas to znaju i poraženi iz tog pariškog dvoboja, pa je Boudewijn Zenden nedavno izjavio kako mu je strahovito žao što nisu uložili još više u pokušaj pobjede protiv Hrvatske. Napad je tada predvodio Patrick Kluivert, danas pomoćnik van Gaala u "Elftalu", a on je od "Bondscoacha" dobio zadatak da psihički pripremi momčad na ovu utakmicu. Da im dočara kako će jednoga dana, ako večeras izgube, žaliti za propuštenom prilikom!

Uostalom, možete li zamisliti Olimpijadu bez borbe za broncu, u bilo kojem sportu? Možete li zamisliti da su naši brončani Vatreni "samo" - polufinalisti svjetskog prvenstva? I mada se ova utakmica na europskim prvenstvima ne igra još od davne 1980. godine, ostajem pri tome da se ne radi o nužnom zlu, nego o potrebi da brončanu medalju netko - zasluži! Postoji teza kako gubitnike nitko ne želi gledati, što je glupost. Onaj koji večeras teren napusti uzdignutih ruku može reći da je ostavio čak 29 reprezentacija iza sebe! Nije li to fantastičan uspjeh? 

Večeras, bilo da pobijedi Nizozemska ili Brazil, njima to neće biti jasno. To će shvatiti tek kada puno vode prođe Amazonom, kada jednog dana negdje na zidu sjećanja na nogometnu karijeru ugledaju tu brončanu medalju. 

Nakon poraza u polufinalu logično je da su u taboru obje momčadi razočarani. Svi odreda: igrači, stručni stožer, liječnici, fizioterapeuti, navijači. Tako je nakon svakog izgubljenog polufinala, kada si ostao na korak do sna. Nebitno da li nesretno, nakon jedanaesteraca, ili zasluženo, blamažom od 1:7 pred vlastitim navijačima. Pitajte naše rukometaše, oni o tome mogu ispisati knjige... 

Zbog toga ne prihvaćam stav protagonista večerašnjeg sraza na nacionalnom stadionu u Brasiliji da se radi o borbi koju bi trebalo ukinuti, o utakmici koju "nismo htjeli". Uz svo razumijevanje zbog pada morala nakon poraza prije tri, odnosno četiri dana - večeras se Brazil i Nizozemska bore za medalju!

Kakve će momčadi izbornici izvesti? Za očekivati je da će neki igrači koji su do sada igrali manje biti u prvom sastavu. Kod domaćina se to odnosi prije svih na napadački red, ismijavani i izviždani Fred će najvjerojatnije završiti na klupi, a započeti bi trebao Jo. Ne bi bilo iznenađenje da u obrani krenu Alves desno, Maxwell lijevo, a kapetan Thiago Silva bi ipak trebao organizirati zadnji red "Selecaa". 

Kod Nizozemaca je gotovo sigurna promjena u napadu, Huntelaar bi trebao početi, a van Persie sjesti na klupu za pričuve. Robben teoretski još ima šanse za zlatnu kopačku, makar bi mu za to trebala čak tri gola. Ipak, priliku će dobiti. Osim toga, njemu nogometa ionako nikad dosta, radi se o igraču koji je kroz karijeru prošao toliko razočaranja nakon kojih bi se uvijek vraćao jači, pa će ta iskustva dobro doći u Brasiliji. 

Izbornici će se sigurno malo "zaigrati", tako da nema smisla predviđati sastave. Jedino što će biti važno je da ovu utakmicu odvoje od ostalih šest koje su do sada odigrali, pogotovo od onih u utorak i srijedu. Ona momčad koja je lakše preboljela taj poraz večeras ima mnogo veće šanse. 

Nekako logično bi bilo da je to Nizozemska, jer oni su izgubili "knap", a na prvenstvo su došli bez prevelikih (nerealnih) očekivanja. S druge strane, može li netko zamisliti da Brazil prvenstvo okonča sa dva poraza, da umjesto zlatne "osvoje" drvenu medalju? A ako bi uz taj šok sutra na "svetoj" Maracani Messi podigao pehar namijenjen svjetskom prvaku domaćinstvo "Copa do Mundo" bi se iz bajke pretvorilo u najgoru noćnu moru. 

Zato očekujem pravu, mušku borbu. Očekujem Brazil koji će pokušati igrati nogomet, a ne sa milijun prekršaja zaustavljati napade protivnika. Očekujem da ćemo uživati u nogometnoj predstavi kao što smo uživali u nekoliko posljednjih kada se vodila borba za treće mjesto. 

Mali podsjetnik: Urugvaj - Njemačka 2:3, Njemačka - Portugal 3:1, J. Koreja - Turska 2:3, Hrvatska - Nizozemska 2:1...