Sidebar

23
Sub, Ožu

Njemačka u finale, Brazil u kolektivnu depresiju

SP 2014
Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

"Elf" razmontirao Brazilce koji unatoč brojnim pokušajima nisu bili u stanju ni jedanaesterac odglumiti... 

Dogodilo se ono što se moralo dogoditi, ono što se trebalo dogoditi još u Sao Paulu 12. lipnja! Možda ne u ovoj mjeri, ali se trebalo dogoditi. Dogodila se pravda!  

Ako ćete mi vjerovati, a nemate razlog da ne vjerujete, naslov koji stoji na vrhu ovog članka sam napisao prije utakmice. Neću se hvaliti da sam znao da će Nijemci razvaliti domaćina, jer nema živog čovjeka koji je ovo mogao predvidjeti, ali bio sam uvjeren u pobjedu trostrukog protiv peterostrukog prvaka svijeta. Iz jednostavnog razloga: peterostruki po nikojim mjerilima nije niti smio biti u ovom polufinalu! 

Cijelo prvenstvo pišem o razočaranju igrama Brazila, o panju u napadu, o sramoti za sve nekadašnje velikane ovog prelijepog sporta u zemlji koja je oduvijek oduševljavala interpretacijom nogometa, o "joga bonito" koja je na ovom prvenstvu umrla. Bar privremeno. 

Kazna je stigla kasno, ali je stigla. I ne žalim niti jednog trenutka, niti jednoga od njih! Zbog svih tih odglumljenih prekršaja, bilo ih je i danas, zbog svih pritisaka. Na suce, na FIFA-u, na protivnike, na protivnike protivnika. Zbog skakutanja gospodina Scolarija pored aut linije. Zbog Nishimure. 

Izostanak Neymara? Sigurno da je utjecao, a to je zapravo samo još jedan dokaz jada i bijede ovog "Selecaa". Ako toliko ovise o jednom igraču onda... ponavljam se: nisu zaslužili ni polufinale, kamoli naslov! 

Joachim Löw s pravom će biti heroj nacije, a zapravo je napravio ono što su svi navijači Njemačke priželjkivali. U zadnje dvije utakmice postavio je igru onako kako bi je svaki prosječan pratitelj nogometnih zbivanja u Deutschlandu poželio. Sa pravim napadačem, sa Lahmom na desnoj strani, sa dva zadnja vezna - a obojica znaju igrati, sa Müllerom od početka, a ne na klupi kao prije dvije godine u polufinalu EP protiv Italije. Kada je Njemačka "normalna", bez pretjeranog utjecaja nekih taktičkih zamisli, onda je najbolja na svijetu. 

Neću zaboraviti da sam i njih kritizirao, ali upravo zbog spomenutih "kemijanja" od strane "Bundestrainera". Na koncu, Jogi je pokazao da nije tako tvrdoglav kako se mislilo, i odveo Njemačku u zasluženo finale najvećom pobjedom u povijesti polufinalnih susreta svjetskih prvenstava. 

U 400-njak riječi je sve rečeno, nema razloga za neku podrobniju analizu, jer ovdje su se sudarile dvije momčadi. Jedna koja zna igrati, i jedna koja ne zna. To je zapravo jedina analiza. 

I za kraj, umjesto statistike koju nema smisla objavljivati: Čestitke Miroslavu Kloseu, najboljem strijelcu u povijesti svjetskih prvenstava!