Sidebar

21
Ned, Tra

Portugalci pobijedili, i to nakon 90 minuta!

Typography
Prvi finalist europskog prvenstva je Portugal koji je upravo slavio protiv Walesa!  

Večeras su pokazali da znaju igrati nogomet, da znaju napadati, da su u stanju kreirati šanse i pobijediti. Bez produžetaka, bez raspucavanja sa bijele točke! 

Nije to bio vatromet prilika niti stopostotna dominacija, ali od prve minute se vidjelo da je Santosova momčad, za razliku od utakmica sa Hrvatskom i Poljskom, na teren istrčala sa željom da prije svega postigne gol, a ne da u tome spriječi protivnika. I dalje do izražaja ne dolazi u potpunosti ponajbolji igrač današnjice Ronaldo, ni od Nanija ne vidimo koliko zna, ali upravo ta dva igrača odvela su Selecao svojim golovima do finala europskog prvenstva. Finala! 

Opet ću ponoviti da nam se može sviđati ili ne sviđati opcija za koju se odlučio Santos, a ona se do večeras oslanjala na destrukciji, usporavanju igre, čak ni kontre nisu bile definirane do kraja. Tako će se vjerojatno postaviti i u finalu gdje neće biti u ulozi favorita kao večeras. Ali moramo mu odati priznanje što je sa ne toliko razvikanom ekipom već sada napravio maksimum, mada sam uoči prve utakmice predvidio da bi mogli ostvariti dobar rezultat. 

Walesu je strahovito nedostajao Ramsey. Za igrača njegovih karakteristika oni jednostavno nemaju adekvatnu zamjenu, igra je bila puno tromija, bezidejnija, i izuzev nekoliko minuta u prvom poluvremenu otočani su većinom bili osuđeni na branjenje vlastite mreže. 

Bale je još jednom oduševio, teško da mu može izmaći titula najboljeg igrača natjecanja, ali da bi mogli parirati protivniku u polufinalu europskog prvenstva njima su trebala bar tri-četiri raspoložena igrača. A nisu ih imali. Ili ako ćemo biti zločesti možemo ustvrditi da je ostatak ekipe odigrao u skladu sa svojim realnim mogućnostima. 

No baš kao što sam napisao nakon poraza Islanda, mogu ponoviti i danas: Velšani mogu maksimalno ponosno napustiti Francusku, vjerujem da im se u Cardiffu sprema doček sličan onome kakav su svojim ljubimcima priredili Islanđani. 

A Portugal ima tri dana odmora uoči utakmice generacije. Nemojte se iznenaditi ako i u nedjelju budu slavili...