Sidebar

23
Sub, Ožu

Portugal u polufinalu

Typography
Bila je to baš onakva uspavanka koje smo se pribojavali, a u polufinale je zaista prošla momčad koja još nikoga nije pobijedila u 90 minuta! Hoće li se i Nawalka tješiti kako su on i njegovi dečki pobijedili huligane i kako je Cristiano Ronaldo samo jednom pucao na gol? 

Nogometna Europa je uoči ove utakmice strepila da će prisustvovati najdosadnijoj predstavi koju je europsko prvenstvo vidjelo. S pravom, jer Poljska je do četvrtfinala došla zahvaljujući pogotovo dobrim obrambenim dionicama, dok su Portugalci preskočili Hrvatsku taktikom "brani se, čekaj i nadaj se". Iako smo u prvom dijelu dobili smo sasvim gledljivu utakmicu i nemamo pravo pretjerano gunđati, drugo poluvrijeme i produžeci bilo je teško za probaviti.

Naravno da je kakvoj-takvoj utakmici u prvom dijelu pridonio rani gol Lewandowskog, najbrži na ovom prvenstvu. Kao da sam ga prozvao u najavi, najbolji strijelac kvalifikacija napokon je proradio i natjerao Portugalce na promjenu gore spomenute taktike, bar na nekoliko minuta. Doduše tom metodom su se počeli služiti bijelo-crveni koji su se koncentrirali na kontre, a u posjedu lopte težili sigurnim dodavanjima bez previše rizika. Šteta, jer u dvije-tri akcije su pokazali kako znaju igrati nogomet, kvalitetnim kretanjima i dodavanjima doći pred protivnički gol. 

Osim toga i prerano, jer protiv momčadi kvalitete Portugala možeš se braniti neko vrijeme na takav način, ali ne 90 minuta. Čak ni 45, jer "Tugas" je uspio izjednačiti prije stanke, a prije toga su morali dobiti jedanaesterac kada je očito s leđa u skoku gurnut Ronaldo. Zbog (zasluženog) renomea glumca CR7 je ostao uskraćen za zvižduk ne baš pretjerano raspoloženog njemačkog suca Brycha. 

Drugo poluvrijeme donijelo je više taktiziranja. U fazi obrane obje momčadi su se povlačile sa svih deset igrača iza lopte, tek su dvije zvijezde, Ronaldo i Lewandowski, bar povremeno ostajale u napadu nadajući se nekom brzom protuudaru. No on je izostao, iako je Cristiano imao pobjedu na lijevoj nozi, ali je promašio cijelu loptu nakon sjajnog dodavanja Moutinha. 

Razumijem važnost utakmice, mogućnost da (kao Hrvatska) zbog jedne greške ostaneš bez ičega i ispadneš, ali ipak sam razočaran pristupom obje momčadi, pogotovo portugalske! Toliko znalaca, toliko talentirane mladosti i iskusnih vukova, a tako malo pravog nogometa! 

Za buduće utakmice predlažem da kapetani ekipa uoči produžetaka zajedno sa sucima dogovore da li uopće žele igrati produžetke ili odmah izvoditi jedanaesterce, jer primjerice večeras u Marseilleu niti jedni niti drugi u dodatnih 30 minuta nisu pokazivali nikakve želje za postizanjem gola!

Odlučili su penali, sretniji su bili nogometaši u crvenim dresovima i tako bez ijedne pobjede prošli u polufinale europskog prvenstva!

Teško je reći zasluženo, možda sam pregrub, ali ova utakmica nije zaslužila pobjednika. Ovaj par nije zaslužio polufinalista! I sada se možemo još više hvatati za glavu što imamo bezmude "stučnjake" koji će izgubljenu utakmicu analizirati spominjući ministre i postavljajući pitanje kada je i protiv koga Ronaldo samo jednom pucao na gol...