Sidebar

26
Uto, Ožu

Minimalne pobjede Njemačke i Poljske, senzacionalne Hrvatska i Turska

Typography
Pobjeda Njemačke nad S. Irskom Hrvatsku pogurala u 1/8 finala i prije utakmice protiv Španjolske, ali za svaki slučaj Hrvatska je pobijedila Furiju!   

Za razliku od jučerašnjeg dana, kada mi se bilo teško odlučiti koju utakmicu gledati jer su mi se obje činile zanimljivima, danas sam imao problem odlučiti se koju gledati, jer su mi obje izgledale predvidljive. Nije da sam stavio koju kunu na pobjedu Poljske protiv Ukrajine, ali s obzirom da su oni već nakon dvije utakmice ispali iz natjecanja ta utakmica mi se činila lošijim izborom. Pogotovo kada sam vidio da je u sastavu Nijemaca napokon pravi napadač, a na desnom bočnom ne stoper, nego dječak kojem je prirodna pozicija u vezi, ali koji može pokriti i sve pozicije u obrani. 

Da li je Sjeverna Irska mjerilo, da li će se Löw ikada opet odlučiti za ovu varijantu pa da dobijemo još jednu priliku za procjenu, to ostaje za vidjeti, ali Njemačka je izgledala kudikamo bolje i opasnije nego u prva dva susreta.

Posebno se to odnosi na prvo poluvrijeme kada su šanse sijevale kao na tekućoj vrpci, objektivno je svjetski prvak nakon tih 45 minuta morao imati bar tri gola prednosti. Međutim, pogodili su samo jednom, do kraja promašili još nekoliko izglednih prilika, proslavili vratara Iraca McGoverna, i zadovoljili se sa minimalnom pobjedom. 

 

Vjerojatno su znali da je tamo u Marseilleu Poljska također u minimalnom vodstvu i da su male šanse da će zabiti dva gola, a samo tada bi preskočili Elf i zasjeli na prvo mjesto. 

Iznenadilo me kada sam pogledao sažetak i shvatio da se Ukrajinci nisu bili predali, da su zaista dali sve od sebe ne bi li se od Eura oprostili pobjedom, ili bar da se ne oproste bez postignutog gola, ali nije ih mazila sreća. Kao da se sav taj peh koji tu zemlju pogađa posljednjih godina preslikao i na nogomet, protivnički gol se činio začaranim. 

Dogodila im se ona klasična nogometna priča - ono što ne zabiješ primiš - i u domovinu se vraćaju bez boda, bez postignutog gola, pognutih glava. 

Poljaci su osigurali drugu poziciju, a u dvoboju sa Švicarskom u subotu, u prvoj utakmici osmine finala, imaju objektivne šanse da dohvate četvrtfinale. 

 

Turska je u našoj skupini napravila ono što se nisam nadao da će biti u stanju. Ma imaju oni kvalitete, pojedinačno gledajući jači su od Češke, ali tko je vidio i čuo zvižduke na zadnjoj utakmici protiv Španjolske, tko je prelistao njihove portale i forume ovih dana, taj je stekao dojam da se samo čeka da se vrate doma pa da ih već po izlasku iz zrakoplova kamenuju.

Osjetili smo mi na svojoj koži da se oni nikad ne predaju, da se vraćaju iz mrtvih, a ispalo je tako i ovaj put. S obzirom na prikazano maltene je nepravda da imaju šanse za prolazak dalje, ali i to su neke "prednosti" ovog sustava natjecanja u kojem ispada samo osam od 24 ekipe sa početka.

Češka se oprašta iako je odigrala 87 požrtvovnih minuta sa Španjolcima, protiv Hrvatske se, koliko god neke druge okolnosti im u tome pomogle, vratila sa 0:2, ali zakazali su u najbitnijem trenutku, iako su imali neke šanse da preokrenu stvari u svoju korist.

Turcima preostaje čekanje raspleta u preostale dvije skupine, a mada su igrački velikim dijelom razočarali, bio bi gušt i dalje gledati i slušati te glasne navijače na ovom natjecanju.

 

Španjolska je u Bordeauxu znala da sa bodom protiv oslabljene Hrvatske osigurava prvo mjesto u grupi D, a ne sumnjam da su, vidjevši sastav za koji se izbornik odlučio, taj bod upisali već na zagrijavanju. 

Početak je i bio u skladu sa njihovim očekivanjima, brzi gol Morate možda ih je previše opustio, gola na Euru nisu primili već "sto godina", kao da su pomislili da je nemoguće da ga prime večeras. Ali Vatreni se nisu složili s takvim razmišljanjima, drugi napadač Kalinić matirao je de Geu, Subašić kasnije postao heroj tribina obranom jedanaesterca, Perišić još jednim golom iste tribine doveo u delirij, i Furija je morala potpisati kapitulaciju. Osveta za 2012. godinu je u potpunosti uspjela!

Gurnuli smo Španjolce Italiji, već u osmini finala doći će do reprize finala sa prošlog EP, a sebi priskrbili ulogu - sad više ne pritajenog, nego jednog od glavnih favorita prvenstva! 

Ili kako me upitao jedan poznanik iz Njemačke: "Ako ovako igraju sa rezervnim igračima, kako će onda igrati kad se opet vrati Modrić, Mandžukić..."