Sidebar

26
Uto, Ožu

Istine i neistine o prvom dijelu europskog prvenstva

Typography
Njemači magazin kicker nakon prvog kruga donio je zanimljiv presjek do sada viđenoga na europskom prvenstvu. Između ostalih spominje se i Hrvatska...   

Tekst je objavljen na web stranicama njemačkog sportskog magazina kicker (napisao Jörg Jakob) i 1:1 preveden na hrvatski. Iako se neću složiti sa baš svakom tvrdnjom, mislim da je u nekoliko rečenica pogođena bit...

http://www.kicker.de/news/fussball/em/startseite/654527/artikel_wahrheiten-und-unwahrheiten-der-em-vorrunde.html

 

Istina je da je izostalo bezgranično oduševljenje, kako u Francuskoj, tako i u nekim drugim zemljama. Prvi krug se razvukao, a vrijeme nije bilo idealno, pa je i to utjecalo na euforiju.

Neistina je da je prvi dio europskog prvenstva prošao bez prave navijačke atmosfere. Pitajte Britance, Irce, Islanđane!

 

Istina je da je u 36 utakmica prvog kruga palo samo 69 golova. Niti dva po utakmici.

Neistina je da je krivac za to isključivo sustav natjecanja sa mogućnošću prolaska skupine sa izjednačenom gol-razlikom i tri boda (S. Irska, Portugal). Tome su pridonijeli i tzv. „veliki“ kao Njemačka (1:0 protiv S. Irske) ili Engleska (nula protiv Slovaka), i to iako su imali dosta šansi za postizanje gola.

 

Istina je dakle da među 24 momčadi nije bilo niti jedne koju samo tako „sa 5:0 šutneš sa stadiona“ (citat Mario Gomez)

Neistina je pak, da među te 24 momčadi nema gubitnika. Rumunjska, Rusija, Češka, Švedska i Austrija su ispali sa samo jednim bodom, Ukrajina bez boda i postignutog gola.

 

Istina je prema tome da su zakazale momčadi iz „srednjeg staleža“ na ovom glomaznom turniru, ne novaci i autsajderi.

Neistina je da prolazak skupine ti autsajderi mogu zahvaliti sustavu natjecanja, jer nakon 36 utakmica ispada samo osam ekipa. Jer Mađarska i Island su ispred Portugala, Wales ispred Engleske. Hvala na dolasku!

 

Istina je da je povećanje broja sudionika pogodovalo malim i najmanjim savezima. Zar ima netko kome albansko slavlje nakon prve pobjede na velikim natjecanjima nije bilo simpatično?

Neistina je da je ovaj sustav, gledano sa sportske i ljudske strane, idealan. Nije baš dostojanstveno čekati tri dana da saznaš jesi ili nisi prošao, i na kraju se razočaraš kao Albanci.

 

Istina je da velika natjecanja iznjedre velike igrače. Dimitri Payet, najbolje ocijenjen nakon prvog kruga, dva gola i asistencija, za sada je najviše oduševio. Ne samo Francuze.

Neistina je da naravno da se neće pojaviti još poneki akter koji će obilježiti ovo natjecanje. One velike utakmice tek dolaze!

 

Istina je da su momčadi Cristiana Ronalda i Zlatana Ibrahimovića ostale iza očekivanja.

Neistina je da su tome krive baš te zvijezde. CR7 je briljirao sa dva gola i asistencijom kod 3:3 protiv Mađarske iako je utakmicu ranije promašio jedanaesterac. Postajo je prvi koji se u strijelce upisao na četiri završnice, a sa 17 nastupa rekorder europskih prvenstava. Ibra, koji je također nastupio na četiri završnice Eura, ali ovaj put bez gola, je u svom 116. i zadnjem reprezentativnom nastupu radio i trčao kao da postoji sutra.

 

Istina je da sa Berndom Storckom, Andreasom Möllerom i Holgerom Gehrekom tri Nijemca imaju ogroman udio u spektakularnom ulasku Mađarske u osminu finala.

Neistina je da je moguća senzacija kao 2004. Godine, kada je Otto Rehhagel sa Grcima osvojio naslov europskog prvaka.

 

Istina je da je Hrvatska opravdala status favorita iz sjene. Respekt!

Neistina je da veselje zbog rezultata Modrića, Perišića, Rakitića i kolega nije pomućeno. Ugled saveza i ultrasa je upropašten.

 

Istina je da UEFA sa europskog prvenstva 2016 očekuje rekordni promet od dvie milijarde eura.

Neistina je da su tu uračunate kazne, koje je do sada platilo gotovo pola sudionika natjecanja.

 

Istina je da su huligani i nasilni ultrasi nerede pravili i na samim stadionima.

Neistina je da je organizator, dakle UEFA, na to bila optimalno pripremljena.

 

Istina je da su travnjaci u Francuskoj zeleni.

Neistina je da se na svim stadionima igralo na tepisima. Pogotovo u Lilleu i Marseilleu travnjak nije bio dostojan događaja koji se na njemu odvija.

 

Istina je da su svjetski prvak Njemačka i domaćin Francuska – tim redoslijedom – u prvenstvo ušli kao favoriti.

Neistina je da se tu nešto dramatično promijenilo.