Sidebar

21
Ned, Tra

Europsko prvenstvo, prognoza finala

Typography
Francuska treći ili Portugal prvi put? Najava finalne utakmice europskog prvenstva

 

PORTUGAL - FRANCUSKA, NEDJELJA 10.07.2016, 21:00 - Saint-Denis

Točno mjesec dana nakon otvorenja, na istom mjestu i u isto vrijeme - mislim na satnicu početka - europsko prvenstvo doći će do svog vrhunca, finalnog okršaja između domaćina Francuske sa trenutno najboljim strijelcem Griezmannom i Portugala sa ponajboljim igračem svog vremena Cristianom Ronaldom. O tome da li je kontinentalni šampionat sa trajanjem od 30 dana prenapuhan, a unatoč svemu (prije svih Islandu) mislim da jest, raspravljat ćemo sljedećih dana. Danas je red da glavne uloge prepustimo spomenutim zvijezdama, koje će se sučeliti u drugom velikom finalu u posljednjih mjesec i pol, i njihovim suigračima. 

Kada sam prije nekoliko mjeseci najavljivao ovo natjecanje poželio sam da pobjednik bude neka reprezentacija koja do sada još nije imala tu čast. I mada sam tada napisao da Portugal ima dobru momčad, i da će možda baš u Francuskoj da ostvare neki pravi rezultat, nisam baš ciljao na njih. A kada su se njihove izvedbe poklopile sa mojim uvjerenjem da ne shvaćam kako netko može navijati za ekipu u kojoj su Ronaldo, Nani i Pepe, postalo je jasno da ću promijeniti ploču i navijati da prvak postane netko tko je to već bio. 

Nije baš da su mi nogometni Francuzi nešto puno draži, ali za razliku od Santosove momčadi pokazali su bar nešto malo nogometa. Protiv Irske u drugih i Islanda u prvih 45 minuta. Primjerice. Pa i protiv Njemačke, iako su njima prepustili inicijativu pa se stvorio dojam da je "Elf" poražen nezasluženo, a ja kao stari germanofil to mišljenje uopće ne dijelim!

Još ću jednom napomenuti kako je način igre za koji se izbornik "Selecaa" odlučio apsolutno legitiman. Nemamo ga pravo osuđivati zbog toga. Uostalom, kao što je i sam nekoliko puta ponovio, rezultat mu daje za pravo. No isto tako ću sebi uzeti za pravo da od tima koji ima tako talentirane nogometaše očekujem više igre, a ne "grčki stil" iz 2004. koji je gajio Rehhagel, ali sa, usuđujem se postaviti i tu tezu, kudikamo lošijom momčadi. Odnosno manje talentiranom. 

Deschamps je pak dopustio svojim igračima neke slobode, kreativnosti. Payet smije krenuti jedan na jedan, Griezmann se povući nazad, otići u stranu ili ostati u napadu ako primjeti da nije potreban u defenzivi, a defenzivci potegnuti prema naprijed iako su neki od njih u poznim nogometnim godinama i ne uspiju se uvijek na vrijeme vratiti. Francuska za razliku od Portugala preuzima bar neki rizik u igri.

Zadnja pobjeda Portugalaca nad Tricolorima seže u daleku 1975. godinu, posljednjih deset pobijedili su domaćini Eura, a na velikim natjecanjima u tri susreta isto toliko puta slavili su Francuzi. Na europskim prvenstvima dva puta nakon produžetaka! Da li će baš na njihovom nacionalnom stadionu, na velikom natjecanju gdje Les Bleus nisu izgubili domaću utakmicu od 1938. godine kada ih je u četvrtfinalu SP svladao kasniji prvak Italija, doći kraj toj seriji? Ne bih se usudio kladiti!

Ipak, ako ste fan statistike poput mene (mada sam svjestan da je ona kao bikini, da se poslužim tom frazom) onda ćete otkriti da su CR i društvo češće pucali prema protivničkom golu, a u okvir jednako (36 puta) kao Francuzi! Imali su više udaraca iz kuta, češće bili u zaleđu, u prosjeku jednako dugo držali loptu u svojim nogama kao Tricolori, odigrali više dodavanja i pretrčali puno više kilometara. 

Statistički gledano je dakle Portugal favorit! 

Međutim, treba te podatke uzeti sa rezervom, jer primjerice mnogi od tih šuteva prema golu datiraju iz prve tri utakmice kada su "Tugas" još igrali nogomet. U ovoj nokaut fazi, počev od onog susreta sa Hrvatskom, Portugal je puno više pažnje posvetio obrani svog gola. 

Već ste mogli zaključiti da ulogu favorita u ovom finalu dajem plavima, njima prognoziram treći naslov europskog prvaka! 

S tim da mirišem da će se tradicija nastaviti te da će i treći susret ove dvije zemlje na europskim prvenstvima otići u produžetke...