Sidebar

26
Uto, Ožu

Europsko prvenstvo, 13. dan - prognoze

Typography
Sutra su na rasporedu posljednje utakmice prve faze natjecanja u kojima zadnju priliku za prolaz imaju Portugalci protiv Mađarske i Austrija protiv Islanda, dok je dvojba u skupini E Švedska ili Belgija, dok Irskoj treba pobjeda nad Talijanima

Da mi je netko rekao da će utakmicu posljednjeg kola u skupini F Mađari iščekivati ležerno, bez ikakvih briga, vjerovao bih mu. Ali, bio bih siguran da su naši susjedi izgubili prve dvije tako uvjerljivo da ih ni pobjeda u tom zadnjem kolu ne vodi u drugi krug! 

Iznenađujućom pobjedom protiv svojih susjeda Austrijanaca i zasluženim, makar malo sretnim bodom protiv Islanda, družina Bernda Storcka, praktički anonimnog trenera koji je do sada u karijeri samostalno radio jedino u Kazahstanu, a ostatak proveo kao pomoćnik (između ostalih u beogradskom Partizanu) ili trener mladih momčadi, osigurala je nastup u osmini finala. 

To ne znači da se protiv Portugala mogu opustiti i dopustiti si luksuz poraza, pogotovo ne visokog poraza. S obzirom na složenu situaciju u skupini teoretski mogu pasti i na treću poziciju, a to bi onda značilo puno težeg protivnika u sljedećoj utakmici. 

Ne bih imao ništa protiv da primadone kao Ronaldo, Pepe i Nani ispadnu, mada su u prve dvije utakmice bili momčad sa najviše upućenih udaraca prema protivničkom golu, ali zbog svih mladih igrača poput Renata Sanchesa, Andre Gomesa, Joao Maria i još nekoliko njih, bila bi šteta da se od turnira oproste već na prvoj stepenici. 

Osim toga, da budem iskren, vjerujem kako je kvaliteta u ekipi sa pirinejskog poluotoka kudikamo veća i da će sutra trijumfirati i osigurati čak prvo mjesto u skupini!

 

To znači da ne vjerujem Islandu, toj simpatičnoj ekipi sa otoka koji je ovih dana gotovo pusti otok. Više od 10% stanovništva nalazi se u Francuskoj, a oni koji su ostali doma utakmice svoje momčadi prate euforično i strastveno kao da se radi o argentinskim fanaticima, a ne hladnim sjevernjacima. 

Navijat ću svim srcem za sve te "sonove", držati im fige da naprave još jednu senzaciju i ostvare povijesan uspjeh. Cijenim sve što su Austrijanci ostvarili posljednjih nekoliko godina, taj napredak je vrijedan svakog respekta, ali simpatije su apsolutno na strani plavih. 

Oni su čak i više pokazali u ove dvije utakmice, ako ništa drugo onda fantastičnu organiziranost, momčadski sklad i volju da svaki zadatak obave na najbolji način. Austrija se mučila protiv Mađarske, protiv Portugala se praktički samo branila, ali sreća ih je u toj utakmici pomazila i bili bi luđaci ako takvu asistenciju ne bi iskoristili. 

Stoga prognoziram napetu utakmicu, možda ne visoko kvalitetnu, i tijesnu pobjedu naših "skoro susjeda".

 

Naši pravi susjedi, oni prekojadranski, osigurali su ne samo prolazak nego i prvo mjesto u svojoj skupini, tako da imaju priliku čuvati snage za novi povijesni okršaj u ponedjeljak u Saint-Denisu. To itekako ide na ruku Ircima koji pobjedom preskaču ili Šveđane, ako njih pobijede Belgijci ili odigraju neodlučeno, ili Belgiju u slučaju pobjede Šveda u tom sudaru. 

Imaju li Irci moć za pobijediti vjerojatno B-momčad Italije? Odlučno da! Istina je da su ih Belgijci rasturili, istina je i da talijanska potencijalna "rezervna" ekipa zna igrati nogomet, pogotovo taktički potkovann nogomet. Ali kada igraš da bi izbjegao da ti je to zadnja utakmica na prvenstvu, a nekima u irskim redovima i u reprezentativnoj karijeri, onda je sve moguće. 

Ipak se neću usuditi biti tako hrabar i napisati da će O'Neillova momčad ostvariti pobjedu, mada mi se po glavi mota 1:0. Prognozirati ću remi, jer Azzurri će prije svega htjeti neporaženi nastaviti natjecanje. 

 

Za takvo šta kasno je i Belgijancima i Šveđanima. Štoviše, Ibrahimović i suigrači na kontu imaju samo jedan bod i jedino pobjeda ih vodi u drugi krug! Belgiji igra i remi, u nekoj varijanti čak i minimalan poraz, ali mada su uvjerljivom pobjedom protiv Irske uspjeli popraviti dojam iz prve utakmice, oni su još uvijek dužnici svojih navijača i svih nas koji smo im predviđali visoke domete u Francuskoj. 

Da li su podbacili i Šveđani? Solidna je to ekipa, ali ništa više od toga. Istina, kada je Zlatan pravi oni mogu bilo koga natjerati na paniku, ali ipak nije slučajnost da su u svojoj kvalifikacijskoj skupini završili kao treći doživjevši pritom nekoliko neugodnih poraza. 

Iz ovih nekoliko rečenica je jasno da opet prednost dajem Wilmotsovoj momčadi, belgijskim crvenim vragovima. Ne bih se iznenadio da završi neodlučeno, jer žuto-plavi će napraviti sve ne bi li kreirali iznenađenje i prošuljali se u završnicu turnira, ali Belgija ima jače pojedince na gotovo svakoj poziciji i zato više vjerujem u njihovu pobjedu.