Sidebar

26
Uto, Ožu

Europsko prvenstvo, 11. dan - prognoze

Typography
Mogu li Slovaci iznenaditi Engleze, a Wales izbaciti Rusiju?

Uh kakva će to biti večer! U skupini B se uoči posljednje dvije utakmice zna samo da se ništa ne zna! Teoretski bi na kraju mogli otpasti čak i Englezi, ali to je zaista puka teorija, jer sa četiri boda u ovakvom sustavu natjecanja još nikada nitko nije ispao! Štoviše, Bugarska i Urugvaj su 1986. u Meksiku prošli dalje sa po dva remija!

Zato već sada možemo reći kako neće otpasti favorit ove grupe, a to je svakako Gordi Albion. Izvukli su se u zadnjim sekundama utakmice protiv susjeda iz Walesa, a da nisu sutrašnji dan bi čekali sa zebnjom.  

Slovačka je razočarala u prvom susretu i porazu protiv Walesa, ali su zato protiv Rusa pokazali - ja bar tako mislim - svoje pravo lice. Sutra imaju priliku da nam to potvrde. Protiv Tri lava, najjače ekipe skupine mogu pokazati da je onu u Bordeauxu bilo plod treme, možda i velikih očekivanja nacije uoči prvog samostalog europskog prvenstva u povijesti.

Hodgsonova momčad nema razloga srljati, pogotovo ako se rezultat u onoj drugoj utakmici bude odvijao u skladu sa očekivanjima. Remi protiv Slovaka uz pobjedu Rusije nad Walesom Engleskoj osigurava prvo mjesto, tako da mislim da će favorit u ovaj susret krenuti opreznije, prije svega čuvajući vlastiti gol. Rusi su se uvjerili da Hamšik, Weiss i ekipa itekako znaju iskoristiti svaku neopreznost u fazi obrane.

Zapravo su obje ekipe ranjive, pogotovo iz kontri. I jedni i drugi su u posljednjih šest nastupa samo jednom odigrali bez primljenog gola. S druge strane obje momčadi su u dobroj seriji. Slovačka je u zadnjih deset utakmica izgubila "samo" spomenutu tekmu protiv Walesa, Rooney & co. pet utakmica ne znaju za poraz.

Nisam drugačijeg mišljenja od većine vas, većine kladionica. Favorit je po svemu Engleska, no imam osjećaj da bi Slovaci mogli iznenaditi! Možda ne pobjedom, ali za remi su svakako sposobni!

 

Ako bi tako i bilo, Velšani bi pobjedom protiv Rusije mogli skočiti na prvo mjesto! Iznenadili su me, moram to priznati. Nije da sam ih otpisao uoči natjecanja, zapravo sam im u najavi prvenstva prije nekoliko mjeseci dao podjednake šanse za prolazak kao Slovačkoj i Rusiji. Ali negdje duboko u sebi sam ipak očekivao kako će veći izbor igrača, takozvana širina klupe, odlučiti u korist Slovaka i/ili Rusa. 

Zbornaja komanda je poput Slovačke pokazala dva lica. Vrlo dobro, hrabro, odlučno protiv Engleske, plašljivo, proračunato, bezidejno protiv Slovačke. Unatoč tome sve konce drže u svojim rukama, i najkasnije sada je vrijeme da - ponovit ću taj izraz - pokažu pravo lice!

Wales im leži, pobijedili su ih u posljednja tri dvoboja. Međutim, posljednji od ta tri bio je 2009. godine, a Colemanova momčad je od tada napravila dva koraka od sedam milja, tako da se u tu statistiku ne možemo pouzdati. Dobro za neutralne gledatelje je to što Rusija remijem ispada, morati će ići na pobjedu. A Wales nije momčad poput Sjeverne Irske koja se zna i može organizirano braniti 90 minuta. Zato bih se smio kladiti da ova utakmica neće završiti 0:0. 

Iako me društvo sa otoka u prve dvije utakmice ugodno iznenadila, ovdje ću se ipak pokoriti statistici i tradiciji te prognozirati pobjedu Rusije. Mada mi je već sada žao ako netko iz ove skupine sa tri boda bude zadnji, a netko u drugoj skupini sa tri boda prođe dalje...