Sidebar

21
Ned, Tra

Domaćin u finalu!

Typography
Prvom pobjedom nad Njemačkom (u službenim utakmicama) nakon 58 godina Francuska se plasirala u finale europskog prvenstva!  

Ne bih se hvalio, ne bih uzviknuo tu famoznu rečenicu, ali moram: Znao sam!

Joachim Löw je fantastičan stručnjak, i za takav atest mu nije potreban netko kao ja. Radi se o svjetskom prvaku, čovjeku koji deset godina kormilari ponajboljom svjetskom reprezentacijom, a u tom razdoblju je na svakom velikom natjecanju svoje dečke odveo najmanje do polufinala! Chapeau!

No kada popularni Jogi krene kemijati, kad pođe "izmišljati toplu vodu", kad mi koji nešto detaljnije pratimo njemački nogomet i "Elf" uoči utakmica raskolačimo oči u čudu zbog postave, onda ne treba čuditi da se utakmica protiv domaćina turnira izgubi.

Istina je da su ozljede (Khedira, Gomez) i kartoni (Hummels) bitno oslabili "Mannschaft", izostanak jednog od njih se ne bi toliko primjetio, izostanak trojice ni svjetski prvak ne može lako nadoknaditi. Ali šta je pobogu htio dobiti od Cana ostavivši na klupi Weigla koji je u Dortmundu imao sjajnu sezonu? Zar je očekivao da će Schweinsteiger nakon praktički godinu dana pauze odigrati dvije jake utakmice unutar četiri-pet dana? Zašto je opet prvi s klupe šansu dobio Götze, igrač koji je trenutno van svake forme? I na koncu, koji ga je vrag tjerao da na ovakvo natjecanje pozove samo jednog pravog napadača? 

Müllera mu neću zamjeriti, to je igrač kojeg se isplati čekati, koji unatoč krizi daje impulse i ne čini momčad slabijom. 

Nisam "general poslije bitke", na sve te stvari sam upozoravao već na svjetskom prvenstvu kada su Nijemci proigrali tek kada je Klose dobio mjesto u početnom sastavu, a "Bundestrainer" prekinuo glumljenje Guardiole i Lahma vratio iz veze na njegovu poziciju desnog bočnog. Ovaj put se nije dozvao pameti, štoviše - u najvažnijem trenutku je najviše griješio!

Da li bi Nijemci pobijedili da su imali pravog napadača na dispoziciji u ovom susretu? Naravno, ne mora značiti. Ali vjerujem kako bi prividnu dominaciju, onu u posjedu lopte, pretočili u poneku čistiju šansu. Ovako zapravo ispada da su po svim statističkim podacima Nijemci bolji, a zapravo je pobjeda domaćina čista i zaslužena. Oni su momčad koja je imala zrelije prilike!

Pisao sam i o tome da su se Tricolori optimalnoj formi približavali što se turnir više bližio kraju. Jedna taktička preinaka, navodno inicirana od igrača, guranje Griezmanna u napad i prelazak na 4-4-2 formaciju, rasplamsala je igru Deschampsove momčadi do te razine da se njihovom plasmanu u finale nema apsolutno šta prigovoriti!