Sidebar

21
Ned, Tra

Wales!!!

Typography
Reprezentacija koja je 2012. godinu okončala na 82. mjestu FIFA-ine ljestvice danas je izborila polufinale europskog prvenstva! I to apsolutno zasluženo!  

Da mi je netko prije tri tjedna pričao da će prvi polufinalni par europskog prvenstva biti Portugal - Wales rekao bih mu da ugasi playstation i odnese ga na popravak, jer bih pomislio da je takav rasplet moguć samo na pokvarenom, virusom zatrovanom kompjuteru! Portugal, hajde i nekako. Ali Wales? 

Nisam podcijenio tu ekipu, imam dokaz da sam i prije šest mjeseci pisao kako je to respektabilan sastav, da mogu do drugog kruga natjecanja. Ali polufinale? Ne, ni u bunilu! Ni da mi je netko ponudio ekstremno visok koeficijent jutros, ne bih se usudio na tu reprezentaciju staviti bilo koji iznos. 

I što je još fascinantnije: Ti dečki su apsolutno zaslužili svaki rezultat koji su postigli! Niti jednom se ne može reći da ih je pomazila sreća, a u jedinom doživljenom porazu ih je čak pratio peh. I večeras su po svim kriterijima zaslužili pobjedu, favorizirani Belgijci su dominirali tek početniih 15-20 minuta, sve ostalo Colemanova družina je držala pod kontrolom. 

Paleta različitih rješenja oduševljava, čini se da se Zmajevi ne mogu "snimiti", jer način igre je gotovo uvijek drugačiji. Unutar jedne utakmice igraju nekoliko drugačijih stilova. Pa imaju posjed lopte, pa ga u potpunosti daju protivniku. Zatim odigraju brzu kontru, pa u sljedećem napadu elegantno laganice prema naprijed. Pa u obrani izbiju loptu gotovo nasumice naprijed, a onda je iznesu kao Barcelona u najboljim danima.

Najefikasnija su momčad prvenstva, a i dalje svi (prvi ja) čine grešku i ograničavaju ih na čvrstu obranu. Istina, ona jest stabilna, ali najkasnije večeras smo morali shvatiti da Velšani imaju jako mnogo drugih kvaliteta. I nekoliko vrlo dobrih igrača pored te superzvijezde Balea, koji je zapravo sve drugo nego zvijezda. Njegov govor tijela, nastup na terenu, u slavljima nakon utakmica, sve to odaje da se podredio kolektivu koji funkcionira gotovo savršeno. 

Protiv Portugalaca će itekako nedostajati Ramsey, ali neka večeras nitko ne razmišlja o tome. Ovaj uspjeh treba dobro zaliti! 

Belgija? Itekako se borila sa silnim izostancima u obrani, ali - je li to baš dovoljan izgovor? Nije, niti će ga itko od (pre)kritičnih navijača i komentatora prihvatiti. Pred Wilmotsom su teški dani, jer belgijska javnost se neće zadovoljiti četvrtfinalom, posebno ne ispadanjem protiv autsajdera sa otoka. Oni su se dizali kako je turnir odmicao, bio sam uvjeren da će ofenzivna moć biti dostatna da preskoče ovu prepreku, ali protivnik je jednostavno bio bolji. 

Bar je jedna reprezentacija zasluženo u polufinalu...