Sidebar

22
Pet, Ožu

Rijeka osvojila drugi bod, nova sramota Dinama

Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Porazom u Eindhovenu Dinamo je ispao iz utrke za drugi krug, dok je Rijeka nakon boda protiv Lyona još u igri

Na otvaranju još jednog tužnog teksta isprika, i to našim Nizozemskim prijateljima koje sam danas optužio za bahatost. Nije mi ta osobina poznata kod stanovnika zemlje tulipana, pa sam se čudio što im je to bilo pred gostovanje našeg Dinama. Sada sam pametnij. Nisu oni umišljeni i goste iz Hrvatske dočekali s visoka, nego su samo bili realni. To što nas ta zbilja boli, možda čak vrijeđa, to je naš problem. 

Isprika i svima vama kojima sam svojim današnjim izlaganjem ulio previše optimizma, pa me sada proklinjete jer ste skupa sa mnom poletjeli previsoko u svojim očekivanjima, pa je i prizemljenje puno bolnije. Ali, nisam mlatio praznu slamu, ja sam doista vjerovao da će Dinamo danas u Eindhovenu uzeti sva tri boda! Možete samo zamisliti kako se sada glupo osjećam...

Nakon prošle utakmice napisao sam kako je dojam bolji od rezultata, a danas je upravo obrnuto. I to koliko! Ruku na srce, da su plave bluze večeras opet oborile neki negativan rekord i primile osam golova - ne bi imali pravo prigovoriti! 

Objektivno, bez da i ja "glumim Engleza" i ponižavam bilo koga, PSV je u ovom trenutku ispodprosječna europska momčad. Druga, možda čak i treća liga! Uostalom, rezultati Philips Sport Vereniging u ovoj i prošloj sezoni potkrijepljuju tu tvrdnju. Gdje je onda na toj imaginarnoj ljestvici prvak Lijepe naše - procijenite sami. 

Nestala je čarolija Zorana Mamića u koju smo se uzdali, izdanje od prije dva tjedna bilo je samo iznimka koja potvrđuje pravilo. A pravilo je ovo što smo gledali večeras u Eindhovenu, protiv Austrije u Zagrebu ili u Sofiji. Pravilo je da gledamo "nogomet" sa bezbroj besmislenih poteza, beskonačnim gušenjem igre i davljenjem lopte, nezainteresirano trčkaranje. Toliko bijedno i jadno da je bolno za gledati i da se čovjek zaista zapita šta su ti dečki radili cijeli tjedan, šta treniraju dva puta tjedno, šta su radili cijelo ljeto tokom priprema? Šta je sportski direktor razmišljao kada je sastavljao ovu momčad? 

Suze na oči čovjeku same krenu kada shvati da je 35-godišnjak najbolji, najpožrtvovniji, najistaknutiji igrač u momčadi. I to redovito. Pravilo, a ne iznimka. I opet jedno pitanje: Dobri čovječe Joe, šta ti više ovo treba? 

Neke momčadi igraju nogomet budućnosti, neke bar suvremeni nogomet, a Dinamo je zapeo negdje u 60-tim godinama prošlog stoljeća. S tim da bi i tamo bio prosjek. 

Nije fer izdvajati nikoga, pronaći Pedra među 12 krivaca (Šimunić i Zelenika zaslužuju prolazne ocjene), ali od onih koji pretendiraju da budu vođe ove momčadi, da budu reprezentativci, zvijezde, valjda imamo pravo očekivati više. A dobivamo šipak, iz utakmice u utakmicu. Naravno da je riječ o Sammiru, za kojeg molim sve Bogove ovoga svijeta da ne produži ugovor (to da će ga bilo tko kupiti može vjerovati samo budala) i ode bilo gdje, samo da ga više ne gledam, i Brozoviću kojega guraju među Vatrene, a ja se ne mogu sjetiti dvije dobre utakmice koje je odigrao za svoj klub. Njihov nogomet možda je mogao proći prije 50 godina, a danas sa njim mogu igrati samo u Dinamu jer su dobri s "nekim". 

Dinamo u posljednjih 7-8 godina nije napredovao niti milimetra. Kada će netko napokon odgovarati, ili bar bez demagogije, priče o hrvatstvu, jugooficirima i isplaćenim božićnicama odgovoriti na bar neka od "mali milijun" nagomilanih pitanja? 

Zašto i bi? Nije li sportski direktor prije nekoliko tjedana izjavio: "

"... mi smo klub koji vrlo rano mora početi sa stavljanjem mladih igrača u prvu momčad, a strani trener to gleda isključivo kao rezultat, on gleda sebe..."

Oprostite ako griješim, ali slobodno prevedeno za mene to znači: Mi svjesno žrtvujemo (ili bar riskiramo) rezultat da bi pogurali i prodali pojedine igrače, i u tu svrhu biramo trenere koji će ispunjavati naše (braće Mamić) želje, a ne trenere koji će samostalno voditi momčad s ciljem što boljih rezultata.

Zašto onda da se živciramo zbog još jedne sramote omiljenog nam kluba, kada je on svoju svrhu već odavno ispunio prodajom desetaka igrača...

 

Prema Rijeci ću biti puno blaži, makar bijeli ipak nisu uspjeli pobijediti "drugu i pol" momčad Lyona. Iz nekoliko jednostavnih razloga: 1) Rijeci je ovo prvi nastup u skupinama Europa lige i svaki bod je kao kuća. 2) Rijeka je, kako su je ono nazvali, Dinamo 3? U njoj su nositelji igre Dinamovi "otpaci" (lupaju li u Zagrebu glavom o zid?) i mahom domaći dečki koji svi skupa nisu koštali i ne zarađuju kao jedna Dinamova tamnoputa zvijezda (izaberi bilo koju) i 3) Zato što je Rijeka samo večeras složila uigranih akcija i stvorila šansi više nego Dinamo u sve četiri utakmice skupa!

Iako je Lyon na Kantridi statistički bolji, sastav Matjaža Keka imao je zrelije šanse i shodno tome bio bliži pobjedi. Makar, da se ne radi o našem klubu, bez razmišljanja bih rekao da je remi najpošteniji ishod. Ali, upravo je to škola kroz koju Riječani moraju proći. Sa malo više iskustva, sa nekoliko europskih utakmica više u nogama, utakmice poput ove se pobijeđuju!

Rijeka je opet oduševila ne toliko nekom ljepotom koliko poštivanjem onih najjednostavnijh nogometnih pravila: timski rad, taktička i svaka druga disciplina, trčanje i izgaranje za dres koji nosiš i navijače koji te bodre. I, ponavljam se svako malo, na igri momčadi sa Kvarnera je u svakoj utakmici i protiv bilo kojeg protivnika prepoznatljiv trenerski rukopis. Nešto što je u Dinamu zapravo nemoguće, jer trener ne ostane dovoljno dugo da bi naučio pisati.  

Reakcija publike na kraju susreta zapravo je sve rekla: dao si sve od sebe, ostavi zadnji atom snage na travnjaku, zaslužio si pljesak. Vrlo jednostavno, baš kao što je i nogomet jednostavna igra. Da li je protiv prepolovljenog Lyona moglo bolje, da li je bilo situacija u kojima se moglo pametnije reagirati, da li je sudac napravio neku sitnu (ili možda čak krupniju) pogrešku - sve to je u drugom planu.

Ono najbitnije je da svaki od njih može pogledati u ogledalo i reći: pokušao sam sve!

Za premijeru u skupini Europa lige nije loše, pa makar ostali na ova dva boda. Uz uvjet da su u ovoj sezoni nešto naučili i napredovali.

Ali, ja sam siguran da na dva boda neće ostati!