Sidebar

23
Sub, Ožu

Idemo Rijeko...

Ostale lige
Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Nije "dan d", jer iskreno - malo tko je očekivao kako će Rijeka u posljednjem kolu imati šanse za prolazak u drugi krug Europa lige. I baš zato je tako slatko, baš zato ćemo večeras svi biti uz njih i iz sveg srca navijati za... čudo!

Respekt je odlika velikana i kao takav poželjan u svakom sportu. Respekt prema protivniku, ma kako se on zvao, i od kuda dolazio. Respekt prema sucima. Prema navijačima (što se kod nas, nažalost, često zaboravlja). Uostalom, respekt prema sportu, prema igri.

Previše respekta, kada on preraste u bojazan, nikako nije dobar. Na nesreću, Rijeka je to ove sezone već osjetila na vlastitoj koži. U Rotterdamu, na primjer. U prvoj utakmici protiv Seville. Pa čak i u Liegeu kada su prema svim pravilima morali ostati neporaženi. 

Zato se nadam da večeras na stadionu koji nosi ime nekadašnjeg predsjednika FC Seville neće biti respekta, koliko god ga je protivnik zaslužio! 

Kada su skupine izvučene, napisao sam: "U ovom društvu očekivati prolazak dalje bilo bi iluzorno, ali od Rijeke smo zadnje dvije-tri godine naviknuti na mala čuda." To čudo je, evo tri mjeseca kasnije, pred vratima. Tako blizu. 

Posebno predstavljati španjolskog velikana, branitelja naslova, ponajbolju momčad na pirinejskom poluotoku posljednjih godina, mislim da nije potrebno. Društvo iz Andaluzije na papiru vrijedi nekih 4-5 puta više od ovog sa Kvarnera. Ali, nije li Stuttgart prošle godine "na vagi" imao isto tako ogromnu prednost? 

Radi se o ekipi koja u svojim redovima trenutno ima šest reprezentativaca. I to ne bilo kojih zemalja, nego Argentine (Banega), Portugala (Beto), Kolumbije (Bacca), Španjolske (Deulofeu), Poljske (Krychkowiak) i Kameruna (Mbia). A gdje je još Gameiro, Reyes, Denis Suarez... A ni trener, Unay Emery, nije za baciti. Dapače! Pitajte Ivana Rakitića koliko je pod njegovim vodstvom napredovao...

Još gore za našeg predstavnika - Sevilli treba bar bod! Nadao sam se da će Španjolci pobjednički napustiti Rotterdam prije dva tjedna, već tada potvrditi prolazak i prvo mjesto u skupini. U tom slučaju bi protiv Rijeke sigurno kalkulirali, odmarali igrače za dvoboje u Primeri u kojoj su na odličnom četvrtom mjestu, lošiji tek od Barcelone, Reala i prošlogodišnjeg finalista lige prvaka Atletica.

Malo je toga dakle na strani bijelih. Objektivno, šanse u postocima su na nekih 80:20 u korist domaćina. A ipak, iz ne znam kojeg razloga, vjerujem da bi se naši dečki mogli veseliti!

U gostima Rijeka još uvijek nije ni sjena momčadi koja je strah i trepet na svojoj Kantridi. Vrijedi to za Europu, ali čak i za HNL. Gostovanje na Maksimiru proteklog vikenda pokazalo je da Kek ima još puno posla. Koliko god stajala činjenica da je Dinamo kvalitetnija momčad, pojedinačno gledano, ozbiljnoj ekipi se ne smije dogoditi onakvo drugo poluvrijeme kakvo se dogodilo ekipi sa Rječine u Zagrebu. Ali valjda je i to stvar respekta.  

Dakle, osim što iz glava moraju izbiti razmišljanje o velikom imenu protivnika, značaju utakmice, riječki nogometaši moraju više vjerovati u svoje sposobnosti. Nakon izbacivanja Stuttgarta, pobjeda protiv Feyenoorda i Standarda, remija protiv Seville, HNK Rijeka više nije "tamo neki" patuljak kojeg možda netko neće shvatiti ozbiljno, pa da se provuče na "prepad". Imena Kramarić, Močinić, Lešković itd. sada nešto znače u nogometnom svijetu. Znače sigurno i u Sevilli. Prema tome, neka se tako i postave! Nebitno da li igrali pred svojom publikom ili u gostima. 

U osam prvenstvenih utakmica između dva sudara sa viceprvakom Hrvatske Emery & ekipa su pet puta slavili, jednom remizirali, i samo dva puta izgubili. I to u Barceloni, doduše uvjerljivo (1:5) i Bilbau (0:1). U Europi od tada imaju po jednu pobjedu i remi, te spomenuti poraz protiv Feyenoorda. Osjetljivi su na agresivnu igru, kompaktnu veznu liniju (morat će biti puno bolje nego protiv Dinama!) i na brze protuudare. Vrlo često zabijaju golove na otvaranju utakmica, toga se naši dečki moraju paziti. Inače će završiti kao na De Kuipu. 

Prednost Rijeke? Nema šta izgubiti! Poraz im nitko ne bi zamjerio, nego bi im se čestitalo na uspješnoj euro-sezoni. Za remi bi dobili "standing ovations". 

Ali, ja hoću ono treće. 

Ja hoću doček na Krku... 

 

Dinamo? Za čast, za koeficijent, za premiju, za skidanje bar jednog od stotinu slojeva sramote sa lica. Trener je rekao da će "izgoriti" na terenu, pa ajmo im vjerovati. A ako ste ludi i ludo bogati, otiđite ih u tom naumu podržati. Ulaznica za posve nebitnu utakmicu, nakon sramotno loše europske sezone, košta samo 100 kuna. Pod uvjetom da niste na nekoj crnoj listi. 

Ako ćemo biti sarkastični možemo reći da je i Dinamo napravio korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu. Ne samo zbog te jedne pobjede protiv Astre, nego i zbog činjenice da su ovaj put u petom kolu još imali bar teoretske šanse. Podsjećam, prošle godine svaka nada je umrla već nakon četiri utakmice... 

S obzirom da je Celtic prošao, da mu ne treba, a da su modri ipak u uzlaznoj putanji kada je forma u pitanju, budala sam koja se nada pobjedi. 

Ali da će me to na bilo koji način utješiti... neće. Ni najmanje. 

Ipak, sretno i Dinamu!