Sidebar

23
Sub, Ožu

Dinamo opravdao očekivanja, Rijeka oštećena

Ostale lige
Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Iako se Standard nudio, Rijeka nije uspjela doći do zasluženog boda. Dinamo nakon gotovo četiri godine došao do pobjede u skupini nekog europskog natjecanja

 

Može gospodin Isaila pričati što hoće, ali bilo je evidentno (pozdrav Goranu Vlaoviću) da njegovi igrači baš i ne izgaraju na terenu. Zapravo, na mjestu 42-godišnjeg trenera trećeplasiranog sastava "Liga 1 Bergenbier" štoriju o neisplaćenim plaćama bih uzeo kao dobrodošlu ispriku. Jer, igrati onako kako su igrali Rumunji (i nekoliko stranaca) graniči sa štrajkom! 

Ne umanjujem pobjedu prvaka Hrvatske, dapače - radujem joj se kao malo dijete. Ali ruku na srce - protivnik je večeras bio na razini drugoligaša. Rumunjskog ili hrvatskog - svejedno. Način na koji je Soudani postigao sva tri gola, pogotovo onaj treći, nije dostojan bilo kojeg euro-natjecanja, kamoli ove faze u kojoj imamo pravo očekivati iole ozbiljne momčadi.

No, ostavimo njihove probleme njima i čestitajmo modrima na prvoj pobjedi u nekoj od skupina europskih nogometnih natjecanja nakon gotovo četiri godine (2:0 u Bruggeu 4. studenog 2010. godine). Makar za nas nešto starije zvuči jadno - čestitajmo i publici koja se okupila u peterocifrenom broju što je podvig jednak ovoj pobjedi!

Dinamo se napokon predstavio onakav kakvim ga na Maksimiru želimo gledati uvijek. Agresivan, efikasan, "šefovski".

Bilo kakva analiza nema previše smisla. Tek se može ustvrditi da se nakon kraće "stvaralačke krize" vratio Soudani, najbolji igrač ovog Dinama, da je Henriquez sve bliži prvom sastavu (makar takvog čovjeka uvijek valja imati na klupi kada treba "vaditi kestenje iz vatre"), te da u Anti Ćoriću opet imamo jednog dragulja koji ima sve predispozicije da postane igračina. Ne, nije to dojam samo sa ove utakmice, nego sa nekoliko nastupa ovog mladića u ovoj sezoni.

Napokon je europska sezona, odnosno ovaj "pravi" dio otvoren pobjedom, baš kao prije četiri godine pod vodstvom Vahida Halilhodžića protiv Villarreala. Tada je Dinamo do posljednjeg kola bio u utrci za prolaskom u sljedeći krug. Ne bi smo imali ništa protiv da je ovo bila najava nečeg sličnog. 

Ovaj put možda sa sretnijim završetkom...

 

Sretni završetak nisu dočekali Riječani, a ne mislim da sam subjektivan ako tvrdim da su ga zaslužili. Ne samo zbog neopravdano poništenog gola za 1:1, nego i zbog ukupnog dojma, zbog neiskorištenih prilika koje su bile zrelije nego one domaćina. 

Krstanović nažalost nije imao svoj dan, a mogao je i morao u bar jednoj situaciji dovesti našeg pobjednika kupa u vodstvo. Tko zna kako bi se onda stvari odvijale...

Umjesto toga primili smo potpuno sirov gol, amaterski! I mada je Kek prije nekoliko dana izjavio kako je dosta "učenja" i da u Europa ligi želi nešto napraviti, čini se kako se učenje nastavlja. Večerašnji poraz plod je manjeg iskustva u odnosu na protivnka. 

Standard se nudio, jasno se vidjelo da je momčad nesigurna, dala je se opipati nervoza pri gotovo svakom dodavanju, ubacivanju, udarcu. Iskusnije, da ne kažem ozbiljnije momčadi, to bi kaznile. Rijeka se valjda prepala prilike. Sa previše respekta pred imenom Standard Liege griješili su u svakoj ozbiljnijoj prilici. Osim onoj jednoj kada su rumunjski suci neopravdano poništili Vešovićev gol. 

Osobno mi je nejasno zašto je Kek iz igre vadio Kramarića. Istini za volju, naš reprezentativac večeras nije bio na razini na kojoj smo ga ove sezone navikli gledati, ali on je jedan od onih igrača koje se isplati čekati. Jedan od onih koji može u 90. minuti riješiti utakmicu iako ga se prethodno na terenu nije primjetilo. Nadam se da nije neka ozljeda posrijedi, ali svoj potez će slovenski stručnjak zasigurno uskoro elaborirati. 

Šteta zbog propuštene prilike. Uz malo više... hm, valjda hrabrosti, srca, odnosno malo manje respekta, Rijeka je večeras mogla do sva tri boda. 

A jedan su svakako zaslužili...