Sidebar

23
Sub, Ožu

ČESTITAMO!!!

Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Svi na Krk, dočekajte heroje! Jedna od najvećih pobjeda u povijesti Hrvatskog klupskog nogometa! 

Poraz u prvoj utakmici na Kantridi Nijemci, a prije svih bivši napadač Bijelih, danas sportski direktor Stuttgarta Fredi Bobic, okarakterizirali su kao sramotan. Kako klub koji ima desetak puta manji proračun, pet puta manje vrijednu momčad prema kriterijma skautskih službi i raznih portala, višestruko manje trofeja u svojim vitrinama, može pobijediti naš VfB? O ispadanju tada nisu ni razmišljali... 

Pobijeđivao je i izbacivao Dinamo Ajax, uzeo bod na Old Traffordu, Hajduk je igrao četvrtfinale lige prvaka, ali ovaj uspjeh Rijeke se može svrstati u sami vrh na ljestvici pobjeda hrvatskih klubova od samostalnosti. 

Ne sjećam se, ma zapravo nisam nikad slavio pobjedu (ukupnu) kluba za koji u biti ne navijam kao ovu Riječku večeras. I zbog bahatosti u njemačkim redovima, i zbog onog famoznog koeficijenta, i zbog sjajnih navijača kluba sa Kvarnera, i zbog projekta koji dokazuje da se i bez šerifa na nekoj funkciji u klubu, bez državnog novca i bez utjecaja menadžerskih agencija koje "vodi sin" može napraviti odličan rezultat. I zbog svih tih igrača koji su izgorili u obje utakmice, ali i Matjaža Keka. 

Kada su se na Kantridi odlučili da smijene Elvisa Scoriju, nisam podržao taj potez. Ali, kada su prvu momčad dali u ruke tom slovenskom čarobnjaku, gotovo da mogu reći "znao sam" da će napraviti odlične stvari. To se u ove dvije utakmice najbolje pokazalo. Rijeka će biti sudionik Europa lige ponajviše zahvaljujući hrabrosti, viziji i znanju bivšeg slovenskog izbornika! 

Odakle krenuti? Taktička postavka? Perfektna! Psihička priprema igrača? Bez greške! Izmjene? Pravovremene, logične, pobjedonosne! Držanje za vrijeme utakmice? Gospodsko, stručno! Ne treba trener raskolačenih očiju cijelih devedeset minuta mahati pored terena da bi igrači znali šta da rade, za to služe treninzi!

Tražiti mane i loše detalje u večerašnjoj utakmici bilo bi nepošteno, nitko to tog divnog poslijepodneva na Mercedes-Benz-Areni nije zaslužio. Odnosno, Kek je izmjenama odlično pogodio neraspoložene pojedince. Ali, da su izgubili - učinili bi to kao momčad, pa i sada kada slave jedan od najvećih uspjeha u povijesti kluba čine to kao momčad. Zato, kapa do poda svima! 

Moram priznati da sam u glavi već bio razmišljao o okrutnoj sudbini, kako ne bi bilo pošteno da se naš predstavnik oprosti od daljnjeg natjecanja jer to kroz 180 minuta nije zaslužio. A onda se ukazao Mujanović, zadržao mirnoću i bacio cijelu zemlju u delirij. Cijelu zemlju? Ja se bar nadam da je tako. Naša Hrvatska će opet imati dva predstavnika u Europa ligi! 

Stuttgart? Niti blagi sudački vjetar u leđa nije im pomogao! U 14. minuti na Kvržiću je mogao, pa i morao biti dosuđen jedanaesterac. Zatim nekoliko sitnih previda u korist domaćina, pa onda onaj drugi gol prije kojeg je, bar je takav moj dojam, lopta bila izašla u aut prije nego li je Traore ubacio u peterac. Ništa to nije moglo zaustaviti Riječke trupe, a i Bog je bio obučen u bijeli (odnosno večeras bordo) dres - upravo je Traore prije drugog gola katastrofalno pogriješio i predao loptu Močiniću koji je sjajno uposlio Mujanovića. 

Velika stvar za Rijeku, velika stvar za hrvatski nogomet!

Mada će Rijeka biti u četvrtom šeširu, što joj zacijelo donosi tri teška protivnika u skupini, igrom kakvu su prikazali u dva susreta protiv Stuttgarta nikoga se ne moraju plašiti! Ali, o tome ćemo razmišljati sljedećih dana...

Sada je vrijeme za slavlje. Svi na Krk, dočekajte delegaciju iz Njemačke onako kako zaslužuje!