Sidebar

21
Ned, Tra

Pomozite jadnicima!

Typography
Nakon još jedne utakmice koja je odlučena dvojbenim sudačkim odlukama krajnje je vrijeme da se tim patnicima pomogne! 

Ne žalim Bayern. Štoviše, pomalo se naslađujem njihovoj muci i "kmečanju" Rummeniggea i Hoeneßa. Riječ je o klubu koji je nekoliko puta profitirao zbog sudačkih previda, recimo u finalu DFB kupa 2014. godine kada je pri rezultatu 0:0 u 65. minuti Dante izbio loptu debelo iza linije, a sudac dopustio da se igra dalje. I danas ta scena izaziva podsmijeh, a na društvenim mrežama budi kreativnost kod domišljatih "fotošopera".

Ne radi se ni o otvoreno većim simpatijama prema Nijemcima naspram Španjolaca, jer ove prve smo u svim sportovima pobijeđivali dok smo protiv drugih često nezasluženo gubili, tj. bivali pokradeni (košarkaški Euro 2005., nogometni Euro 2012.). Uostalom, sa jedne strane Nijemci su u manjini kao i sa druge Španjolci. 

Stvar je jednostavno u tome da sam u posljednje vrijeme gledao desetke odličnih utakmica, velike igrače koji se u tijesnim završnicama bore za bodove ili za prolaz u sljedeće kolo. I umjesto da ih odlučuju majstorije Ronalda, Messija, Aubameyanga, one su odlučivane potezima Kassaia, Aytekina, Orsata i njihovih pomoćnika. 

Samo u do sada odigranim utakmicama četvrtfinala lige prvaka vidjeli smo toliko katastrofalnih odluka sudačkih trojki da sama igra zapravo gubi smisao! Monaco pobijedi u Dortmundu zahvaljujući pogrešnim procjenama arbitara. Real pobijedi Bayern na osnovu propusta mađarskih djelitelja pravde. Atletico u prvoj utakmici svlada Leicester na račun za metar "pomjerenog" prekršaja koji je tako postao jedanaesterac. Već sada dva od četiri polufinalista možda ne bi bili među četiri najbolja da suci nisu dosudili šta su dosudili, odnosno propustili dosuditi šta su trebali. 

Ne znači da Real ne bi prošao dalje da su Kassaievi pomoćnici Ring i Toth posao za koji su vrlo dobro plaćeni odradili kako treba, baš kao što nema dokaza da Atletico ne bi u dvije utakmice bio bolji od prvaka Engleske, ali činjenica je da nakon ovakvih utakmica ostaje gorak okus. Mrlja koja nogomet košta. Vjerodostojnosti, privrženosti onih najzaluđenijih kakvim smatram i sebe, a posljedično kad-tad i novaca od sponzora. Jer samo od millenniala iz Kine, Japana ili USA se na duže staze neće moći živjeti.

41-godišnji Mađar je jedan od najboljih sudaca u posljednjih nekoliko godina pa mi ne pada na pamet optužiti ga za pljačku kako to danas čini dio medija, pogotovo navijača Bayerna (i Barcelone). Da je htio svjesno oštetiti Bavarce mogao je to napraviti mnogo ranije i mnogo pametnije. Naposljetku - prva od sedam velikih grešaka na ovoj utakmici dogodila mu se na štetu domaćina (drugi žuti za Vidala u 48. minuti), jedanaesterac nad Robbenom je iz kategorije "može se suditi, ali ne mora", a užasni linijski sudac koji je kasnije ostao slijep kod zgoditka Ronalda za 2:2 nije podigao zastavicu prilikom autogola Ramosa, a trebao je - Müller je bio u nedozvoljenoj poziciji. Ne vjerujem dakle da se svjesno pogurao Real, niti da je UEFA-i kraljevski klub draži od onog iz Münchena.

Sudačke pogreške su stare koliko i nogomet. Suci su krojili, namjerno ili ne, nacionalna prvenstva, kupove, čak i finala svjetskih prvenstava (famozni Wembley-gol 1966.)  No za razliku od Gottfrieda Diensta i Tofiqa Bahramova tada Viktoru Kassaiu i Györgyju Ringu danas na raspolaganju stoji sijaset pomagala. Ili bi trebala stajati. U nekoliko sekundi bi bili u stanju procijeniti da li je lopta u potpunosti prešla gol-liniju, da li je igrač bio u zaleđu, da li je prekršaj bio za žuti/crveni karton... Samo kada bi im se to omogućilo!

Svi se sjećamo svjetskog prvenstva u Brazilu, poraznih izvedbi sudaca sa FIFA-inim znakom kojima smo i sami bili žrtve. Tek nešto bolje bilo je na europskom prvenstvu, ali dijelom i zbog slabih prezentacija ostalih aktera na travnjaku, puno je galame na "ljude u crnom" i u nacionalnim prvenstvima, a farsa se nastavlja i u ligi prvaka. 

Suci su ionako po prirodi posla često meta kritika, posebno na ovim našim meridijanima. Tu doduše s pravom, tu im je dokazana umješanost u razne afere, ali ni "kulturni" zapadnjaci nisu imuni na optužbe kada su sportske priredbe u pitanju. 

Griješiti jest ljudski, griješili su i Kassaievi prethodnici kao što je sunarodnjak Sandor Puhl, ali tada nije svaku utakmicu pokrivalo 30 kamera niti se svaka scena danima vrtila i analizirala na raznim tv postajama i internetskim stranicama. Tada nije svaka ovakva utakmica vrijedila milijune, a pritisak je i zbog manje medijske pokrivenosti, i manjeg financijskog uloga bio neznatan. Danas je svaka odluka pod povećalom,   

Pitanje je zašto se već jednom ne pomogne tim ljudima, zašto se napokon i po hitnom postupku ne uvedu video-pomagala u profesionalni nogomet? Bez ograda, bez faze testiranja, bez tako tipičnog funkcionarskog mudrovanja! 

Spasili bi nogomet, spasili bi suce i igri vratili respekt koji tako zdušno propangiraju!