Sidebar

26
Uto, Ožu

Protiv čega prosvjeduju njemački navijači?

Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Već nekoliko tjedana navijači njemačkih klubova na različite načine protestiraju protiv odluke saveza i lige sažete u dokumentu "Sicheres Stadionerlebnis (siguran doživljaj na stadionu)" Pozadinu priče pročitajte u nastavku

Ako redovito čitate Švabu i pratite Bundesligu, upoznati ste sa akcijom ujedinjenih njemačkih navijača "12:12 keine Stimmung". U tri posljednja kola oni najglasniji navijači u prvih dvanaest minuta i dvanaest sekundi mirno su, bez navijanja promatrali utakmice kako bi ukazali na to kakav bi doživljaj utakmica na stadionima bila bez njih. Naravno, broj 12 nije odabran slučajno, imajući na umu da se navijači često nazivaju dvanaestim igračem u nogometu. U zadnjem ovogodišnjem kolu neki su čak išli i korak dalje, pa su primjerice ultrasi Fortune napustili stadion, a navijači Borussije Dortmund na gostovanju u Hoffenheimu šutili su gotovo cijelu utakmicu, prekidajući muk tek da bi izvrijeđali savez povicima "Scheiß DFB" (usrani DFB - Njemački nogometni savez). 

O čemu se zapravo radi? 

Okidač u savezu i vodstvu lige da se nešto učini u vezi sa sve učestalijim incidentima na njemačkim stadionima bila je relegacijska utakmica između Fortune Düsseldorf i Herthe Berlin u svibnju. Podsjećam, navijači Fortune utrčali su u teren minutu prije kraja sudačke nadoknade slaviti povratak svog kluba u prvu ligu, misleći da je sudac odsvirao kraj. Prekid je trajao gotovo pola sata, nakon čega je utakmica dovršena. Hertha je uložila protest koji je ipak odbijen. Već ranije ta utakmica je bila prekinuta kad su frustrirani fanovi kluba iz glavnog grada zasuli teren bakljama.

Nekoliko mjeseci ranije, u listopadu 2011. gostovanje u kupu u Dortmundu navijači Dynama iz Dresdena iskoristili su da bi se prezentirali u najgorem izdanju. Neredi u gradu, tuče sa policijom i bengalke na stadionu. Klub je tada kažnjen izbacivanjem iz kupa na godinu dana, da bi nakon žalbe kazna bila preinačena u 100.000 Eura, jednom utakmicom bez gledatelja, kao i jednim gostovanjem bez podrške svojih pristaša. Iako su znali da su pod uvjetnom kaznom, i ove godine su u Hannoveru napravili nekoliko ekscesa, među kojima i utrčavanje u teren, pa je savez za iduće izdanje DFB-Pokala definitivno isključio klub sa istoka Njemačke. 

Navijači Eintrachta su 7.5.2011 također utrčali u teren i prekinuli utakmicu između svog kluba i Kölna, pokazujući na taj način razočaranje ispadanjem iz lige. Pritom je jedan od njih oštetio 600.000 Eura skupu kameru njemačke televizijske kuće ARD. Popravak je koštao 60.000 Eura, i počinitelj je kažnjen sa sedam mjeseci zatvora uvjetno. U svibnju ove godine navijači Kölna također su na nesportski i opasan način oplakali peto ispadanje svog kluba u drugu ligu, i prekinuli utakmicu protiv Bayerna. Slika govori više od tisuću riječi: 

Međutim, od ispada nisu lišeni ni klubovi koji se bore za naslov, pa je primjerice na nedavno odigranom derbiju između Borussije i Schalkea došlo do obračuna navijačkih skupina, pri čemu je ozlijeđeno 20 navijača i osam policajaca. 

Sve navedeno natjeralo je čelnike saveza i vodstvo lige na razmišljanje kako poboljšati sigurnost na stadionima i spriječiti eskalaciju. Vodile su se razne diskusije, a prvotni prijedlog je sadržavao i pasus da se ukinu stajaća mjesta na stadionima. Naime, njemačka liga je jedna od rijetkih na kojima su oficijelno dozvoljene stajaće tribine. Na svakoj utakmici Borussije Dortmund na južnoj tribini okupi se blizu 25000 navijača, a tribina se prilikom europskih utakmica ili reprezentativnih nastupa adaptira, te se postavljaju stolice. Navijačke skupine posebno su uzrujale kontrole navijača Eintrachta prilikom gostovanja u Münchenu u studenom, kada je Bayern u suradnji sa policijom postavio posebne šatore gdje su pojedinci pregledani praktički  do gola. 

Te dvije stavke dovele su do akcije "Ohne Stimme keine Stimmung" (bez glasa nema atmosfere) u kojoj su navijači na svim stadionima sproveli spomenutu šutnju 12 minuta i 12 sekundi. U prve dvije utakmice imali su i podršku "običnih" gledatelja, pa je zbilja otužno bilo promatrati utakmice pred 40 i više tisuća gledatelja, a na kojima su se čula međusobna dovikivanja igrača. Svi sudionici (igrači, treneri, čak i suci) složili su se da takvu kulisu ne žele doživljavati na duže razdoblje, čime su i glavni akteri akcije dobili vjetar u leđa. 

Na zasjedanju predstavnika saveza i lige prošle srijede, potvrđen je "Sicherheitskonzept" (sigurnosni koncept) koji bi trebao biti potvrđen na zasjedanju skupštine saveza u veljači, što je gotovo sigurno. Ono najbitnije - stajaća mjesta ostaju, a nisu predviđene niti kontrole kao prilikom opisanog gostovanja Eintrachta kod Bayerna, iako one nisu ni kategorički isključene. 

Time su glavne točke protiv kojih su prosvjedovali navijači izostale, pa se i podrška "običnih gledatelja" u prošlom kolu bitno smanjila. Ultrasi Fortune su prilikom napuštanja stadiona izviždani od ostatka gledateljstva, uvredljivi povici protiv saveza također su praćeni negodovanjem većine. 

Zašto oni najvatreniji još uvijek protestiraju? Spomenuti koncept sadrži 16 točaka, a jedna od njih je da kod utakmica visokog rizika organizator ima pravo zatražiti da se uobičajeni kontingent od 10% kapaciteta stadiona za gostujuće navijače smanji. Također, svih 36 klubova prve i druge lige obvezuje se instalirati video nadzor cijelog stadiona kako bi izgrednici mogli biti identificirani. Liga si zadržava pravo da klubovima koji ne ispune neke od točaka zamrzne prihode od televizijskih prava, čime nisu zadovoljni niti neki predstavnici klubova. 

Među donesenim zaključcima svakako ima i mnogo dobrih, kao što je obvezno dodatno školovanje za redare, specijalizirano za osiguranje nogometnih utakmica, a u organizaciji saveza i DFL-a (udruge Bundesligaša). Na gostujuće utakmice, posebno one visokog rizika, navijače će pratiti i redarska služba sa vlastitog stadiona, što će sigurno dovesti do toga da se neki ratoborni pojedinci suzdrže od vrijeđanja i provociranja redarske službe, jer će u mnogim slučajevima redare poznavati, a i za pretpostaviti je da navijaju za isti klub. U proces licenciranja će biti naveden i obvezan dijalog između klubova i navijačkih skupina. Priznat ćete, mnogim našim sportskim kolektivima takav dijalog i suradnja dobro bi došla. Prva točka koju su sudionici jednoglasno prihvatili je da se točno definiraju obveze organizatora (domaćina), redarskih službi odnosno policije, kao i gostujućeg kluba. Time će se u slučaju izgreda lakše utvrditi i kazniti krivac za propuste, čime bi se izbjegla situacija kao na gostovanju Dynama kada je i domaćin Hannover novčano kažnjen. 

Koju stranu odabrati? Istina je, kao i obično, negdje u sredini. Protekla tri kola pokazala su koliko su bitni glasovi koji većinom dopiru sa tribina koje se nalaze iza golova, a na njima su takozvani Ultrasi. Činjenica je pak da je nasilje na stadionima u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina uzelo maha, i da je pohvalno i poželjno da su odgovorni odlučili reagirati. 

Da li su sve točke donesenog nacrta za, kako su ga nazvali "sigurni doživljaj na stadionu" potrebne, može se diskutirati. Posebno se to odnosi na stavku o eventualnom smanjivanju broja ulaznica za gostujuće navijače. Ipak, velika većina složila je se sa nakanama saveza, što je dokazala reakcija puka na utakmicama prošlog kola Bundeslige. 

Rado ću ponoviti da je otužno bilo gledati tekme bez navijanja, pa nama koji tu ligu volimo i pratimo je ostaje nada da će predstavnici navijača, klubova i saveza naći zajedničku kako bi i dalje mogli uživati u pravoj atmosferi. 

Uz stajaća mjesta.