Sidebar

26
Uto, Ožu

Novi skandal na pomolu - kuda ide nogomet?

Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

700 utakmica! Neka je i upola manje. Ma, neka je i jedna jedina - za svakog iskrenog ljubitelja ove predivne igre previše je. Kuda ide nogomet?

Uvod u ovu priču svi znamo. Ukratko: Europol je prije nekoliko dana objavio da je pod sumnjom da su namještene oko 700 utakmica, među kojima i utakmice kvalifikacija za svjetsko i europsko prvenstvo, kao i utakmice lige prvaka. Andreas Bachmann, jedan od istražitelja Europola i državni odvjetnik iz njemačkog Bochuma izjavio je za list Die Welt kako se radi o 380 dvoboja starijeg datuma, koje su već dugo pod istragom, te o oko 300 utakmica iz protekle dvije godine od kojih za 150 njih postoje konkretni dokazi da su manipulirane. 

Prvi veliki skandal 2005. godine koji je pogodio posebno Njemačku, gdje su utakmice treće lige i kupa u suradnji sa sucima namještali berlinski Hrvati koje su u Njemačkoj prozvali "Hrvatska kladioničarska mafija", kao i Italiju gdje su u žiži također bili suci, ali i sami igrači odnosno funkcioneri, nogomet je preživio gotovo neokrznut. Nakon toga uslijedile su neke promjene, osnovana je Early Warning System, kompanija koja u suradnji sa kladionicama nadzire uloge na pojedine utakmice, te reagira u slučaju da je na neku od njih uplaćen neuobičajen iznos.

Najgore što mogu napraviti, bilo u FIFA-i ili UEFA-i, kao i u nacionalnim savezima je da umanjuju važnost i vjerodostojnost istrage, i da sve nečistoće kojih je u nogometu očito previše guraju pod tepih. Isto tako, navijačima je mala utjeha da se u većini slučajeva navodno radi o utakmicama nižih liga ili zemljama poput Hrvatske, dakle ligama koje ionako gleda samo uža rodbina igrača. A upravo na tom tragu je izjava predsjednika Hrvatskog saveza (ne branda, nego onog izvršnog) kako je za Hrvatsku ova istraga zapravo nebitna, jer se radi o utakmicama iz afere Offside koja je okončana. Umjesto da i Europol, i Interpol, i američku narodnu gardu ako treba zamolimo za pomoć u borbi protiv svih ilegalnih radnji u našem sportu, mi ćemo onima iz Europe očitati lekciju kako smo mi to, što su oni bedaki sada otkrili, već davno rješili. Uostalom, davno je prethodnik mu na predsjedničkoj funkciji rekao da je HNL najčistija liga na svijetu. No, čemu se zamarati izjavama osoba iz organizacije kojoj je jedan kriminalac i korumpirani (bivši) sudac bio gost, i šepurio u počasnoj loži na utakmici reprezentacije protiv Walesa u Osijeku. Za sve one koji će se pozvati na onu da nitko nije kriv dok se krivnja ne dokaže, u slučaju dotičnog gospodina meni nije potreban sud - uhvaćen je na djelu sa označenim novčanicama koje je dobio za "pošteno suđenje" ili namještanje sudaca koji će suditi "pošteno". Ništa više tu ne treba biti dokazano, i sama činjenica da je spomenuti na slobodi više govori o državi u kojoj živimo, nego o njemu samom.

Okrenimo se uzrocima svih afera u posljednjih nekoliko godina. Odgovora su dva, usko povezana: novac i kladionice. O ovom prvom ne treba pretjerano raspravljati, a za ovo drugo sam već davno bio zli prorok predvidjevši da će one uništiti nogomet.

Kladionice kao takve zapravo nisu problem. Vjerojatno ne postoji čovjek koji nije bar jednom u životu kročio u neku od "milijardu" kladionica i uplatio "listić". Problem broj jedan je u opsežnosti ponude. Nevjerojatno je na kakve sve stvari se u današnjim kladionicama možete kladiti: tko će imati prvo ubacivanje sa strane, tko će imati prvi korner, tko će primiti prvi žuti karton, koliko prekršaja će biti itd. Koliko morbidno je nuditi okladu na to koji će trener prvi ostati bez posla? A što je veća ponuda, to su veće i mogućnosti manipulacije. A problem broj dva je utjecaj kladionica na današnji nogomet. Veliki nogometni klubovi (npr. AC Milan i Real Madrid) na prsima su imali ili još uvijek imaju reklamu kladionice bwin. Ista kompanija je neko vrijeme bila sponzor portugalske prve lige, koja i nosila naziv bwin liga, odnosno prethodno betandwin liga. Stoke City reklamira kladionicu bet365, i tako redom. Gotovo da više ne postoji klub kojeg na neki način ne sponzorira neka kladionica. Zar je moguće da je samo meni to u najmanju ruku čudno? 

Dakle, rješenje je jednostavno: zabranite kladionice, i sve će biti u redu! Već i to je nemoguća misija, jer kladioničarski biznis je postao bitan dio svjetske ekonomije, branša u kojoj se godišnje vrte milijarde. A i kada bi se moglo, time problemi ne bi nestali. Teoretski, savezi bi mogli zabraniti uvrštavanje utakmica pod njihovom ingerencijom u ponudu kladionica, međutim korist od toga bila bi neznatna kada se radi o namještaljkama. Naime, većina mutnih poslova odrađuje se u Aziji. Singapur, Malezija, Vijetnam... to su zemlje u kojima se "diže lova". Razlog je jednostavan: Dok je kroz spomenuti Early Warning System, kao i zakonske regulative o visini moguće uplate za pojedine utakmice, u Europi klađenje koliko-toliko pod kontrolom, u Aziji niti postoji ograničenje niti je moguće kontrolirati tržište. Ulozi od 40-50 tisuća Eura tamo nisu rijetkost. 

Šta je onda činiti odgovornima? Ponovit ću, najbitnije je ne odustati, istjerati sve na čistac, kazniti one kojima se dokaže krivnja maksimalnim kaznama. Ja sam pomalo naivan nogometni romantik, unatoč svim novcima koji su već godinama okreću, unatoč tome što je već odavno važniji bilo koji sponzor od gledatelja, i dalje na nogomet i sport općenito gledam kao nešto uzvišeno, viteško nadmetanje. Časno i pošteno. No, nama gledateljima ruke vezane, jedino možemo u budućnosti zaobilaziti nogometne stadione. Na stranu što grizemo nokte, gubimo živce, psujemo, smijemo se i plačemo dok oni igraju dogovorene utakmice, mi smo ti koji smo platili ulaznicu. Navodno je jedna od sumnjivih utakmica odigrana u Engleskoj, tamo gdje ulaznice koštaju "kao Svetog Petra kajgana". Satisfakcija bi bila da gledatelji manipuliranih utakmica traže povrat novca, neka bude dodatna kazna otkrivenim kriminalcima. 

Ako će i ovaj skandal završiti kao naš "Offside" - tako da će se kazniti sitne ribe i nastaviti po starom, nogomet bi mogla zadesiti sudbina biciklizma u kojem nitko više ne vjeruje u časne pobjednike. Razlozi su doduše drugi, ali epilog bi mogao biti isti. Nogometu će trebati temeljite promjene. 

Namještanja je nažalost uvijek bilo. Motiviranih političkim razlozima, simpatijama prema određenom klubu kojem u datom momentu treba pomoć, zato jer "paše i jednima i drugima" (primjer EP 2004. i 2:2 Švedske i Danske, ili SP 1982. Njemačka : Austrija 1:0). Na odgovornima je da se pobrinu da se ona svedu na minimum.

Kako? Za početak, krajnje je vrijeme da tehnika uđe u nogomet.

U gotovo svim poznatim nogometnim aferama bili su uključeni suci. Jedan jedanaesterac, jedan crveni karton, jedno zaleđe - i suci mogu preokrenuti tijek događanja na terenu u željenom, "naručenom" smjeru. O tehnici u nogometu možemo pričati danima, puno je argumenata pro i kontra. Osobno sam više na strani onih koji bi nogomet ostavili ovakvim kakav jest, jer upravo to da je nogometna utakmica u Kambodži, na Islandu ili u Engleskoj ista učinilo ga je najpopularnijim sportom na svijetu. Tražiti od velikih klubova, od bogatih reprezentacija ugrađivanje bilo kakve tehnike na stadione nije problem, ali zamislite kakav problem bi takvo nešto bilo za KS Burreli u drugoj albanskoj ligi. Dakle, dovelo bi do toga da nogomet ne bi više svugdje bio isti. Ne bi više bila dovoljna "livada" i dva gola za pravu nogometnu utakmicu.

Isto tako, nikada nisam među onima koji se "vade" na suce. Pod uvjetom da se trudi da sudi pošteno, sudac teško da može jednu momčad oštetiti u tolikoj mjeri da bude isključivi krivac za poraz. Kako nažalost više ne možemo vjerovati da suci sude pošteno, nužno je da im se pruži pomoć tehnike i da se jednostavno eliminira mogućnost sudačke pogreške. Zamišljam to tako da suci sude kao i do sada, ali da negdje na stadionu sjedi čovjek koji pred sobom ima sva čuda moderne tehnike, mogućnost usporene snimke itd. U situacijama u kojima je sudac na terenu donio pogrešnu odluku, ovaj iz "režije" mu to javi, i sudac poništava odluku. U dvojbi suca na terenu - igra teče dalje, i prekida se tek nakon što bi ovaj u režiji bio siguran da je primjerice bilo zaleđe, i da se gol poništava. Tako se ne bi sjeckala igra i prekidala radi svake sitnice, čime protivnici tehnike u nogometu argumentiraju svoj stav. Naravno da i tu postoji mogućnost da ovaj u "režiji" predvidi neku situaciju, ali puno bi teže to opravdao "sudačkim uvjerenjem" i teško bi prikrio eventualne namjerne greške. 

Ostanimo na trenutak kod sudaca. Druga mjera koju treba poduzeti, bar kada je riječ o ovima koji sude prve lige, posebno ligu prvaka i kvalifikacijske utakmice reprezentacija, suce treba profesionalizirati. Naravno, uz odgovarajući rast plaće. Za utakmicu lige prvaka, glavni sudac trenutno je plaćen 5000 Eura, što je ogroman novac. Međutim, u usporedbi sa plaćama igrača, kao i o premijama koje UEFA isplaćuje klubovima za bod ili pobjedu, taj iznos je sitnica. Profesionalni sudac bio bi koncentriran samo na suđenje, imao bi dobru plaću, dakle imao bi itekako šta za izgubiti ako bi sudio loše. Zamislite da u Hrvatskoj kao profesionalni nogometni sudac imate plaću od 10-ak tisuća Kuna, daleko iznad prosječne plaće u zemlji. Vjerujem da bi se taj itekako potrudio da zadrži takav posao. 

I još malo o sucima. Vjerujem da bi pomoglo i kada se ne bi danima unaprijed znalo koja sudačka trojka je raspoređena na pojedine utakmice. Možda čak ni da sami suci ne znaju gdje sude, mada bi to malo otežalo pripremu za susret. Profesionalni suci bi znali da u subotu/nedjelju imaju utakmicu, i dovoljno je ako im se na dan odigravanja ili kod većih udaljenosti dan ranije kaže gdje putuju i kome sude. Prevarantima bi i tu bio smanjen manevarski prostor.

Što se tiče Hrvatske lige, za početak ne bi bilo loše kada bi klubovi igračima isplaćivali dogovorene ugovorne rate. Igrač koji mjesecima ne prima plaću teško će odoljeti izazovu da dogovori ishod neke utakmice i tako na kladionici "digne" plaću koju mu klub ne isplaćuje. Skoro da im se ne može ni zamjeriti. 

Europski (UEFA) i svjetski (FIFA) nogometni savez kroz razne afere ionako su izguble već veliki dio kredibiliteta pred svjetskom javnosti. Ako i ovu priču ne odrade kako treba, budućnost nogometa bit će nadvijena crnim oblacima. 

Neovisno da li se radi o kvalifikacijskoj utakmici Andora - San Marino, ili o finalu lige prvaka... navijač želi gledati pošteno nadmetanje. 

A koliko god sponzori bili bitni, nogomet se još uvijek igra i postoji zbog navijača.