Sidebar

26
Uto, Ožu

Jedan član - jedan glas na njemački način

Typography

Korisnička ocjena: 0 / 5

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Danas je RB Leipzig ostvario pobjedu koja znači promociju kluba u drugu njemačku nogometnu ligu. Pod uvjetom da ispune uvjete DFL (udruge prvoligaša). O kakvim uvjetima se radi, o kakvom klubu je riječ, pročitajte u nastavku

Ako ste nogometni navijač i imate omlijeni klub, onda vam je sigurno poznat osjećaj koji povezujete uz tu ljubav. Ljubav bez granica. Osjećaj koji je bez sumnje tu, ali nema riječi kojima ga se može opisati. "Nije mi ža' ća te volin ja", "I kolcem i lancem..." ili "krepat ma ne molat". Za svakog navijača njegov klub je poseban, baš njegov klub ima nešto što ni jedan drugi nema, baš njegov klub je jedinstven! 

Malo je romantike u napisanim riječima, romantike koju su u nekim dijelovima svijeta uništili petrodolari arapskih šeika, (uglavnom ilegalno stečene) ruske rublje, ili američki dolari biznismena koji su "uložili" u nogomet da bi na njemu stekli profit. Pa danas u Engleskoj navijač dobije zabranu pristupa stadionu jer je na utakmici - stajao (!), stadion proglase rasprodanim iako je tisuće mjesta ostalo prazno, a prebogati vlasnici godišnjih karata nisu imali volje doći, a uz Manchester United FC imamo FC United of Manchester kojeg su 2005. godine osnovali revoltirani navijači "originalnog" Uniteda zbog preuzimanje njihove svetinje od strane američke obitelji Glazer, ali i općenito prevelike komercijalizacije nogometa koje je dovelo do toga da si godišnju ulaznicu za utakmice Premier lige obični radnik više ne može pruštiti. 

Još jedan "klub odmetnika" postoji u Salzburgu, zove se Austria Salzburg, a osnovan je također 2005. godine nakon što je njihov miljenik pao u ruke Dietricha Mateschitza, odnosno kompanije Red Bull. Sam ulazak ovog proizvođača energetskih napitaka u klub u startu je pozdravljen. Mateschitz je Austrijanac, sjedište tvrtke je nedaleko od Salzburga, a u Austriji je ionako uobičajeno da klubovi uz klupsko "priključe" i ime sponzora. Sturm Graz se tako već godinama službeno naziva Puntigamer Sturm Graz (Puntigamer je lokalna pivovara), SV Ried je SV Josko Ried (tvornica prozora i vrata), a sama liga se ne zove samo "Bundesliga", nego tipp3 Bundesliga powered by T-Mobile. 

Navijači u Salzburgu su bili željni pravog nogometa, uspjeha kakve su imali sredinom devedesetih godina pod Ottom Barićem, pa su želju Red Bulla za sponzorstvom dočekali sa oduševljenjem! No, RB se nije zadržao samo na sponzorstvu. Marketinška služba tvrtke procijenila je da efekat od pukog sponzorstva ne bi bio dovoljan, pa su se odlučili promijeniti praktički čitavu povijest kluba. Umjesto tradicionalnog klupskog grba "FC Red Bull Salzburg" se prepoznaje po grbu - Red Bulla. Umjesto tradicionalnih ljubičastih boja dresa, nogometaši su odjednom na teren istrčavali u bijelo-crvenoj kombinaciji, promijenjen je i statut kluba koji je isključivo Red Bullu omogućio da bira vodstvo kluba. 

Naravno da se većina navijača nije složila. Nakon neuspješnih pregovora sa novim vlasnicima okupili su se i osnovali novi klub, svoju Austriju, a s obzirom da se Red Bull faktički odrekao povijesti svojeg prethodnika, u Austriji polažu prava i na tradiciju, uspjehe i povijest "stare" Austrije Salzburg. U nekoliko godina ovaj klub je iz najniže stigao do treće lige, a tamo su trenutno prvoplasirani i sa velikim šansama za promociju u drugu ligu. Red Bull? Vjerujem da znate, rezultatski im ide dobro. Ove sezone su uvjerljivo prvaci Austrije, igrali su uspješno u Europa ligi (liga prvaka im je, unatoč silnim ulaganjima, još nedosanjani san), ali prosjek gledanosti na stadionu koji prima 32000 gledatelja je negdje oko 10000. Da se razumijemo, za Austriju je to vrlo dobra gledanost, samo Rapid Beč ima u prosjeku više navijača na svojim utakmicama. Međutim, daleko od onoga što su "bikovi" zamislili, i zbog čega su odbili da se kapacitet njihovog stadiona nakon Eura 2008. godine smanji kao što je to napravljeno primjerice u Innsbrucku. Reći će vam svi ljubitelji nogometa u pokrajini Salzburg: klub je bogat i uspješniji, ali izgubio je dušu. Ili, kako mi je davno rekao Walter, strastveni navijač "one" Austrije: "Nakon šokantnog ispadanja u Europa ligi protiv Basela nisam vidio niti jedno uplakano lice. Nije to ni blizu kao nekad..."

Iz Austrije se preko nogometa teško može osvojiti svijet, pa su Mateschitz & Co. godinu dana nakon Salzburga preuzeli i MetroStars iz New Yorka, i naravno - preimenovali ih u New York Red Bulls. Kako je SAD još manje nogometna zemlja nego Austrija, crveni bikovi se nisu na tome zaustavili, nego su iste godine (2006.) pokušali proboj na njemačko tržište.

Izbor je pao na Leipzig. Istočna Njemačka već godinama nema pravog prvoligaša, tek se Cottbus povremeno pojavljivao među zapadnjacima, ali izdržali su samo dva puta po tri sezone (ove sezone ispadaju iz druge lige). Jasno je dakle zašto Leipzig: najveći grad bivše DDR (nakon Berlina koji za RB nije bio zanimljiv jer u njemu nakon ujedinjenja "caruje" Hertha), regija u kojoj je nogomet vrlo popularan, gotov stadion koji je izgrađen za SP 2006. godine, ljudi željni pravog, profesionalnog nogometa. 

Prva meta je bio jedan od dva najpopularnija gradska kluba, FC Sachsen. Deal je već bio dogovoren, nedostajali su tek potpisi, da bi posao u posljednji tren propao zbog prevelikog otpora navijača, ali i negativnog odgovora od strane DFB-a. Njemački nogometni savez nije dozvolio promjenu imena kluba, spomen sponzora u imenu, a ponajviše je uložio veto zbog straha od prevelikog utjecaja investitora na klub.

Objašnjenje: Tijela DFB-a i DFL-a (savez i udruga prvoligaša) u procesu licenciranja izričito zabranjuju većinsko vlasništvo bilo kojeg kluba od strane investitora. Zainteresirani ulagači imaju pravo na otkup dijela kluba, ali 50 % + 1 dionica mora ostati u vlasništvu udruge (Verein), tj. članova udruge. Profesionalni pogoni (isključivo profesionalni pogoni, dakle prve momčadi) većine klubova su dionička društva sa svim zakonima i obvezama, ali 50 % + 1 dionica moraju ostati u vlasništvu e.V. (eingetragener Verein, tj. registrirana udruga). Primjerice FC Bayern je sa 75,01 % u vlasništvu udruge, tj. članova, a po 8,33 % posjeduju Adidas, Allianz i Audi.

Lajtmotiv je zaštita klubova od samovolje pojedinaca, članovi kluba na skupštini biraju (i imaju pravo biti birani) vodstvo kluba. Jednu takvu skupštinu, izvanrednu, zbog poznatih događanja oko "slučaja Hoeneß", ovih dana je održao FC Bayern gdje su članovi kluba za Hoeneßova nasljednika izabrali Karla Hopfnera.

Kako DFB nema ingerenciju na klubove ispod regionalne lige (četvrti stupanj natjecanja) 19. svibnja 2009. godine osnovan je RB Leipzig. Njemački zakoni ne dopuštaju spoznorska imena u imenima sportskih udruga, pa je smišljena skraćenica RB koja oficijelno znači "RasenBallsport" ili bukvalno prevedeno: sport sa loptom na travi. Naravno da je jasno šta zapravo RB treba značiti...

Da se ne bi moralo krenuti od nule, klub je odmah fuzionirao sa SSV Markranstädt te tako stekao pravo nastupa u Oberligi, tj. u petom stupnju natjecanja. Zaduženi regionalni savez, "Nordostdeutscher Fußballverband" (nogometni savez sjeveroistočne Njemačke) dozvolio je osnivanje kluba, pravo nastupa u Oberligi, a odbijena mu je samo prvotna verzija grba jer se radilo o grbu tvrtke Red Bull. Ni kasnija, potvrđena verzija, nije puno drugačija, ali bar se donekle razlikovala od logotipa sponzora. U NOFV-u su bili svjesni da su na području bivše DDR klubovi na rubu egzistencije, pa su dolazak jednog takvog sponzora dočekali raširenih ruku. 

Već u prvoj sezoni, naravno uz velika financijska sredstva, klub iz Oberlige ulazi u Regionalligu. Sve utakmice, posebno gostovanja, godinama su pratili protesti protivničkih navijača, nerijetko uz incidente kao što su kamenovanja autobusa ili napadi na vodstvo kluba. Ni u samom Leipzigu prve dvije-tri godine RB ne uživa neku potporu. Nogometni fanovi i dalje su uz FC Sachsen i Lok Leipzig.

Podršku u Leipzigu novi klub počinje dobivati od ožujka 2011. godine kada su obznanjeni planovi o izgradnji klupskog kampa sa omladinskom školom i internatom, u koji će Red Bull uložiti 35 milijuna Eura. Zadnje dozvole su pristigle prije nekoliko mjeseci, i uskoro bi trebala početi izgradnja jednog od najvećih takvih kampova u zemlji. Time je vlasnik pokušao, donekle i uspio, ljudima u regiji pokazati da nije zainteresiran samo za instant uspjeh, nego da misli dugoročno. Pitanje je samo šta o tome misle u Salzburgu, jer kompanija je početkom 2010. godine objavila "promjenu strategije" po kojoj je RB Leipzig postao centralni nogometni projekt umjesto FC Red Bull Salzburg.

Unatoč velikim ulaganjima (procjenjuje se da se radi o oko 100 milijuna Eura do sada) i pojačanjima sa prvoligaškm iskustvom, tri godine proveli su u četvrtoj, regionalnoj ligi, da bi prošle sezone napokon osvojili prvo mjesto i kroz dodatne kvalifikacije izborili nastup u trećoj njemačkoj ligi. Današnjom pobjedom (5:1) nad Saarbückenom, i to pred više od 40000 gledatelja, RB Leipzig je potvrdio plasman u drugu ligu. Pitanje ostaje samo da li kao prvak treće lige, trenutno imaju isti broj bodova kao Heidenheim, ili kao drugoplasirani. 

Međutim, ovdje priči nije kraj. Da bi dobili licenciju za natjecanje u 2. Bundesligi, crveni bikovi moraju ispuniti tri uvjeta koja je pred njih stavila DFL: 1. Promjena klupskog grba koji će se bitno razlikovati od loga sponzora. 2. Smanjivanje članarine (trenutno 800 Eura + 100 Eura "upisnine") i 3. U vodstvu kluba većina ne smije biti iz Red Bulla. Trenutno je svih devet članova uprave na platnoj listi proizvođača napitka koji "daje krila". 

Dalje, u statutu kluba je napisano da uprava ima pravo odbiti zahtjev za članstvom bilo kome i bez objašnjenja. Jasno je šta se time želi postići: potpuna kontrola kluba! Zvuči poznato? Dapače, direktor kluba Ulrich Wolter javno je rekao kako klub ne želi širiti članstvo, te da klubovi u kojem "Ultras" imaju prevelik utjecaj nisu dobri za njemački nogomet, i da se oni u Leipzigu od takvih žele distancirati. Zvuči poznato? Uz jednu bitnu razliku: RB bar ulaže svoj novac i rasipa se ovakvim komentarima, za razliku od ovdašnjih glavonja i boraca za čist nogomet...

Jasna je želja DFB-a i DFL da zaštite nogomet od prevelikog utjecaja kompanija, ma kako bogate one bile, i koliko god njihov angažman u sportu bio čistih namjera. Vjerujem da će svaki navijač kojem je stalo do njegovog kluba podržati način na koji najmasovniji pojedinačni sportski savez tretira svoje članove. Volimo reći da se nogomet igra zbog navijača, pa ni u želji spomenutih institucija ne bi trebalo biti ništa sporno. Nogometni klubovi trebali bi biti nogometni, a ne marketinški...

Iz kluba su signalizirali spremnost po pitanju grba, ali i na vrijeme uložili žalbu na uvjete DFL-a. Prema pisanju Legal Tribune magazina, sva tri uvjeta udruge su pravno upitna, ali uz dodatak kako je pitanje koliko bi se bilo koji sud želio miješati u djelovanje nogometnog saveza i udruge bundesligaša, te koliko je za RB uputno zamjeriti se spomenutim organizacijama eventualnom tužbom. 

Angažman Red Bulla, posebno u regiji koju je odabrao, nosi puno dobroga. Istok Njemačke napokon će dobiti pravog kandidata za prvu ligu (Hertha je iz zapadnog dijela Berlina, dakle ne iz bivše DDR), talenti iz regije neće biti tako lako dostupni bogatijim klubovima sa zapada zemlje, infrastruktura će ostati i ako bi se dogodio scenarij po kojem bi se Red Bull povukao iz projekta. 

Ipak, svim srcem navijam da u ovom duelu DFL (i DFB) izađu kao pobjednici. I to iz jednostavnog razloga što u ovom iskomercijaliziranom (nogometnom) svijetu pokušavaju očuvati osnovnu sportsku ideju: da se igra zbog navijača! A kad je tako, onda ti navijači valjda zaslužuju pravo glasa. 

Ako ste nogometni nogometni navijač, onda je vama baš vaš klub jedinstven. U slučaju RB takav isti klub već postoji. I to čak dva puta! Ili da još jednom citiram Waltera, navijača Salzburga negdje sa početka priče: "Da, 40000 ljudi je slavilo pobjedu i proboj u drugu ligu. Ali, da sljedeće godine opet ispadnu iz druge lige, nitko od tih 40000 ne bi imao besane noći!"

Fućkaš takav nogomet!