Sidebar

26
Uto, Ožu

Još jedan hračak u lice navijačima

Typography
Obiteljski biznis se danas i službeno proširio, otvorena je nova podružnica u Ulici grada Vukovara 269A koja je do sada djelovala kao sestrinska firma. Ili prevedeno: Hrvatska nogometna reprezentacija je danas ostala bez jako mnogo poklonika...

Mada se vijest već danima najavljivala, do posljednjeg trenutka nisam želio vjerovati. Ma, neće valjda. Neće valjda tako očito, prozirno, pred stotinama tisuća svjedoka lupiti šamar navijaču hrvatske nogometne reprezentacije!?

I ipak jesu! Više se niti ne trude svoje odluke zamotati u celofan. Jer ova navodna potraga za novim izbornikom, razgovori i putovanja, to je bila samo tužna predstava. Cirkus sa loše našminkanim klaunom u glavnoj ulozi. Pardon - doktorom klaunom.

Onoga dana kada je "obrtničko-poduzetnički lobi" (kako je i sami taj naziv plitak i providan) HNS-a zaželio Čačića kao novog izbornika, a sve to prenio plaćenički bilten gospodina Hanžekovića koji je, naravno, jako blizak sa gospodinom Mamićem, a kojem kao velikom Hrvatu začudo ne smeta što Hanžeković ima jake i bliske veze sa masonerijom, bilo je jasno da će Čačić to i postati. Nejasno je samo koliko glupim smatraju hrvatski narod, pa unatoč tome održe lakrdiju od izbora, a predsjednik saveza na kraju svega izjavi: "Razgovarali smo, promislili smo i došli do najboljeg rješenja."

Zaista Davore? Ti promislio? Nisi ti, dragi naš nekad omiljeni napadaču, promislio o ničemu otkako si postavljen da glumiš nekakvog predsjednika. A da si i prije toga o bilo čemu mislio, ne bi se ni doveo u situaciju da tobom, najboljim strijelcem naše dojučerašnje Svetinje, upravlja moralna ojebina koji ti je nominalno "prvi dopredsjednik". 

Danas mi je postalo apsolutno jasno, ma šta god tko mislio, pričao i pisao o tome, da je Niko Kovač bivši samo zbog toga što nije slušao Mamića. Iliti po novome "obrtničko-poduzetnički lobi". Danas mi je postalo apsolutno jasno, makar ovdje nikada do danas nikoga nisam optuživao bez ikakvih dokaza, da su igrači, ili bar dio njih, instruirani da izvrše sabotažu nad izbornikom. Vjerujem, ne prvi put. Jer, ja ga nisam volio niti ću ga ikada voljeti, scenarij je isti kao što je bio kada su najurili Štimca.

Pa eto, dragi Vatreni, hvala i vama. Znam da ćete sada "pokazati karakter", srušiti Bugarsku i Maltu, vjerojatno se izravno plasirati na Euro '16. i tako razveseliti naciju. Ali, naciju savršeno boli neka stvar za vama! Zapravo, ispričavam se, veliki dio nacije. I ne, ne govorim ovdje u ime drugih, nego sam prelistao nekoliko stranica, foruma, društvenih medija, i 95 % reakcija na ovaj izbor je negativan. Varira od smijeha do plača.

Godinama već mi trpimo svakojaka sranja koja nam serviraju iz Ilice, kasnije Rusanove, danas Vukovarske. I godinama smo sve gutali, uvijek imajući na umu: To je reprezentacija, to je naša Svetinja, nitko i ništa nije iznad nje, nitko i ništa neće uništiti ljubav prema njoj. Koliko sam samo svađa vodio oko te teme! Nikada nikome nisam dozvoljavao da pomisli na to da reprezentaciji okrene leđa, a onima koji bi to napravili s prezirom bi spomenuo pola obitelji. A evo danas sam ja jedan od njih! I svima njima se ispričavam. 

Ante Čačić nema veze sa takvom odlukom. On je samo još jedan beskičmenjak koji će za šaku dukata izvršavati naredbe. Ni prvi ni zadnji. O njegovim trenerskim kvalitetama dovoljno će reći podatak da do prije dvije godine, kada je zbog blizine mjesta stanovanja postavljen za trenera Dinama, za njega rijetko tko da je znao. A oni koji ne prate domaći nogomet za njega su čuli tek ovih dana. S tim da treba napomenuti kako Ante nije nadobudni i perspektivni 30-godišnji trenerski talent, nego čovjek pred mirovinom.

Šukeru su napisali da izjavi i ovo: "Ante Čačić zaslužuje po svemu da bude izbornik. Ima 220 utakmica u Prvoj ligi, vodio je Dinamo i Maribor u europskim natjecanjima." a nešto slično je Mamićeva marketinška služba ponavljala posljednjih dana. Izostavili su međutim da je sam Bog i njemački sudac Zwayer bili Dinamovci u onoj utakmici protiv Ludogoretsa kada su Modri u 98. minuti postigli gol za prolazak DRUGOG PRETKOLA, da je u pet utakmica lige prvaka (šestu nije dočekao) imao nula bodova, nula šansi, i gol razliku 0:13. Ili da mu je te sezone Rijeka očitala lekciju svladavši Dinamo 3:0, s tim da tadašnja Rijeka nije bila što je danas. Čak su i Zagreb i Split bili bolji od prvaka. 

U Mariboru je se zadržao čitavih 18 utakmica, ili ako vam je lakše - dva i pol mjeseca, i nije Viole uveo u europsku ligu, nego je ispao iz lige prvaka sa dva uvjerljiva poraza protiv Viktorije Plzen pa nastavio u europskoj ligi. Mislim, šta znači nastavio - odradio je jednu utakmicu u kojoj je kroz Ljudski vrt sa 5:2 protutnjao Rubin Kazan, a nedugo zatim nakon što nije svladao Velenje doma, a kod Zavrča i Kopra izgubio, dobio je nogu. U klubu u kojem je jedan Marijan Pušnik radio godinu i pol, Darko Milanič punih pet sezona, Šimundža gotovo dvije godine, naš izbornik koji "po svemu zaslužuje da bude izbornik" zadržao se dva mjeseca! Usput samo da napomenem kako je nakon njegova odlaska Maribor prezimio u Europi, a u nokaut fazi sa 2:2 i 1:2 ispao protiv Seville. 

Pobogu, o čemu uopće pričamo? Dva najveća kluba koja je vodio su Dinamo i Maribor, a zajedno je u njima proveo tek nešto više od godinu dana! Prisjetite se samo na šta je taj Dinamo tada ličio, a da vas sada ne davim "linkanjem", pretražite i arhivu na ovim stranicama, pa vidite šta sam ja pisao o njemu dok je vodio Dinamo.

I to su reference dovoljne da se postane izbornikom bilo koje reprezentacije, kamoli Hrvatske? Znamo mi dobro zašto, zbog čega i od koga je Čačić postavljen! 

Pa onda ova komedija od izbora pomoćnika koja je tako bedast pokušaj da se dio navijača privuče na svoju stranu. Josip Šimunić, ljubimac tribina i donedavno Dinamov igrač s jedne strane, a Ante Miše, hajdukovac i Slavonac rođenjem. A još je radio u Istri. Izdržao je doduše samo dva kola, ali broji se i to. Idealan kandidat, kao iz pjesme "Lijepa li si". A Kovaču se ponajviše zamjeralo što za pomoćnike nije uzeo iskusne nogometne djelatnike!? Šimunić će tako pomoćnik postati nakon što je jučer izuo kopačke, a Miše se može pohvaliti nezaboravnim uspjesima na klupi Istre, Dugopolja, Viteza, dok je u drugom mandatu Hajduka vodio čitavih pet utakmica! (U prvom je bio cijelih deset mjeseci)

Dobro, ne trebamo se brinuti, zato je tu doktor nogometa, hrvatski Hierro i Bierhoff! On će od sada sjediti pored izbornika i njegovih pomoćnika na klupi te paziti na svaku uputu koju ovi budu željeli uputiti najamnicima na travnjaku. Organizirani do najsitnijeg detalja. I Capone bi zamjerio!

I za kraj, pazi sada rokada koje slijede imenovanjem dojučerašnjeg trenera Lokomotive za izbornika: Sreten Ćuk, dosadašnji trener Dinama II, preuzima Lokomotivu, a u Dinamo II odlazi Željko Sopić, nekadašnji igrač Lokomotive i pomoćni trener Čačića u tom klubu. Pa neka još jednom netko širi laži kako su Dinamo i Lokomotiva dva tima bratska... prokleti bili na ovaj Božić, sinovi jugooficira! 

Ja znam da to neće pomoći, štoviše - njima takve reakcije i jesu cilj, ali ja više ne mogu niti želim sudjelovati u ovoj tragikomediji. Sve dok je aktualna vlada na čelu saveza ovo više nije moja reprezentacija. Niti ću zbog nje igdje putovati, niti ću je gledati na televizoru, slušati na radiju, o njoj čitati. Jednostavno me ne zanima!

Vjerujte mi na riječ: Nisam od onih koji se vole ljudima miješati u njihov obiteljski biznis!