Sidebar

21
Ned, Tra

Pa daj više dobij otkaz čovječe!

Typography
Sve dok nam je snježni penis najčitaniji "članak" na jednom od vodećih sportskih portala ne trebamo se čuditi nivou na kojem se izvještava o drugim (sportskim) temama... O hrvatskim novinarima i njihovim čitateljima (čast izuzecima) na primjeru Slavena Bilića

Pozivam vas da otvorite najomiljeniju svjetsku internet-tražilicu i utipkate „Slaven Bilić otkaz“ i prelistate rezultate. Postoji li ijedan portal koji nije najkasnije sredinom rujna počeo odbrojavati dane našem bivšem izborniku? Puno vode je proteklo ispod savskog mosta, zapalili smo svijeću na grobove najmilijih za blagdan Svih Svetih, proslavili Božić i dočekali 2017. godinu, a Nane još uvijek sjedi na klupi Čekićara! Čovjek uporno odbija da dobije otkaz!

U zemlji u kojoj je najčitanija vijest dana na jednom od vodećih sportskih portala snijeg na nogometnom terenu, očišćen tako da podsjeća na „onu stvar“, ne treba čuditi razina izvještavanja na način „što crnje, to gore“. Bar selektivno. Jer, Bilićevi porazi su dobrodošla tema za punjenje stupaca i skupljanje klikova. O nekim drugima koji su jučer otišli u nogometno nevjerojatno jake zemlje poput Saudijske Arabije ili Katara pišu se bajke.

Pa se tako među stotinu komentara na nekom forumu izvuče onaj sa najviše pljuvačke, tipično balkanski, i lupne bombastičan naslov: „Navijači traže Bilićev odlazak!“ Znaju i oni koji potpisuju takve „članke“ da nisu u pravu. Znaju da je Bilić 15. trener/manager West Hama  u 122 godine postojanja kluba, dakle nije baš da ih mijenjaju u maniri ovdašnjih šerifa na koje su oni navikli i po čijem nalogu često piskaraju nebuloze. Ali, ako bi napisali to što znaju, to vjerojatno ne bi donijelo „klikove“. Ne u zemlji u kojoj čitateljstvo uživa u prizoru snježnog spolovila na travnjaku nekog stadiona u Nizozemskoj.

Nije tako davno da sam pisao o Nanetovim jadima u istočnom Londonu, i nema smisla da se ponavljam. Sve napisano tada mogu samo ponoviti. Novi stadion, prevelika očekivanja prouzročena iznenađujuće dobrom prošlom sezonom, ponešto nesreće u pojedinim utakmicama. S tim da je bitna promjena u odnosu na to vrijeme da je West Ham pobjegao iz opasne zone, nalazi se na solidnom 12. mjestu, bodovno bliže 7. koje je osvojio  prošle sezone nego 18. koje vodi u drugu ligu.

Slaven nije bezgrešan, niti ga ja takvim želim prikazati. Od prevelikog povjerenja nekim igračima, što prinudno (ozljede), što iz slijepe gotovo očinske „ljubavi“ (npr. Noble), preko odbijanja da preuzme rizik, da napravi nešto nepredvidljivo, pa do činjenice da je za sada (bitno je naglasiti za sada!) promašio sa transferima mogu mu se naći mane.

Međutim, u cijeloj priči je zapravo najbitnije, a nigdje u našim medijima nisam pronašao taj zaključak, da naša nekadašnja šestica nije izgubila poslušnost svlačionice! Baš kada se engleski tabloidi (poput "cijenjenog" Suna) raspišu, a naši sposobni novinari prenesu (većinom su nesposobni da bi sami nešto istražili) kako je sada stvarno pred zidom i kako će dobiti otkaz ako izgubi sljedeću, njegovi Čekićari smlave protivnika! Nebitno što je pretpostavka kako će u slučaju poraza postati bivši vjerojatno pogrešna.

Nebitno je da li ste među onima koji Bilića cijene, poput mene, ili ga iz dna duše mrzite, poput onog novinarčića sa portala koji se proslavio postavljanjem privatnog pornića one srp... pardon, dalmatinske pevaljke, on je šest godina vodio hrvatsku reprezentaciju, kao nitko prije njega. I odveo je u četvrtfinale europskog prvenstva koje je okončao bez poraza. Kao nitko prije njega. Vodio je Bešiktaš 701 dan, a u cijelom ovom stoljeću samo je Denizli na toj vrućoj klupi izdržao duže. A okušali su se tamo i velikani poput del Bosquea, Scale, Lucescua! I u tom razdoblju u kojem je klub bio beskućnik sa njim se borio za naslov i upisao nekoliko upečatljivih nastupa u Europi.

Nije li zaslužio da se prema njemu odnosimo sa određenim respektom?

Uostalom, i da se njihova predviđanja (kod mnogih se vjerojatno radi i o želji) ostvare, i "izbornik sa rinčicom" sutra dobije otkaz, moći će se pohvaliti da je 590 dana vodio klub u Premier ligi, najbogatijoj ligi svijeta. Kao ni jedan Hrvat prije njega!

To je nekoliko mjeseci više nego li se u bilo kojem klubu zadržao Ante Čačić kojeg su razni Dasovići, Olivariji i slični proglasili najboljim trenerom današnjice... 

Nebitno da li sami stvarno misle tako!